Több mint 20 ezer festmény maradt Berlusconi örököseire, de ennek nagy része bóvli

MŰVÉSZET
2023 október 20., 13:17

A júniusban meghalt Silvio Berlusconi örököseire közel 25 ezer festmény maradt, amiket a Cavaliere nagyrészt éjszakai tévés árveréseken vásárolt össze. Ezeket most egy 3200 négyzetméteres raktárban őrzik Milánó mellett. A gyűjtemény több Madonnából, női aktokból, valamint párizsi, nápolyi és velencei városképekből áll. A volt miniszterelnök műkincsei azonban nem nyűgözték le az ország egyik legismertebb műkritikusát, Vittorio Sgarbit, aki a La Repubblicának azt mondta, a több ezer kép közül 6-7-nek lehet valamennyi művészeti értéke.

photo_camera Fotó: ANDREAS SOLARO, -/AFP

A teljes gyűjtemény összértékét 20 millió euróra becsülik, vagyis a képek átlagos ára 800 euró körül lehet. Cesare Lampronti londoni műkereskedő, aki ismerte Berlusconit, a BBC-nek annyit tudott mondani a volt miniszterelnök ízésével kapcsolatban, hogy „impulzív vásárló”volt.

Szeretett női portrékat venni, amiket aztán a barátainak ajándékozott. Fiatalabb korában galériákban és kereskedőktől vásárolt, de később a televíziós árveréseken vásárolt

- emlékezett vissza. A műkereskedő szerint Berlusconi is tisztában volt azzal, hogy amit vásárol, értéktelen. Azonban a festmények tárolása nagy terhet jelent az örökösöknek, a raktár üzemeltetése évi 800 ezer eurójukba kerül, ráadásul a szúk már tönkre is tették a képek egy részét. A kártevők kiirtása pedig többe kerülne, mint amennyit a festmények valójában érnek.