Rishi Sunak: A brit hírszerzés szerint valószínűleg Gázából indított rakéta csapódott az Al-Ahli kórházba

háború
2023 október 23., 17:49

Rishi Sunak szerint a brit hírszerzés azt valószínűsíti, hogy Gázából indított rakéta csapódott be az övezetben működő Al-Ahli al-Arabi kórházba.

A Gázát uraló Hamász iszlamista fegyveres szervezet hatóságai szerint a múlt keddi robbanás 471 ember halálát okozta.

Holttestek a gázai Al-Ahli al-Arabi kórháznál. Több százan haltak meg, amikor robbanás volt az épület közelében. Mindkét fél a másikra mutogat a felelősség kérdésében.
photo_camera Holttestek a gázai Al-Ahli al-Arabi kórháznál. Több százan haltak meg, amikor robbanás volt az épület közelében. Mindkét fél a másikra mutogat a felelősség kérdésében. Fotó: ALI JADALLAH/Anadolu via AFP

A Hamász és több arab ország Izraelt tette felelőssé a támadásért, de az izraeli kormány szerint a Gázai övezetben működő másik terrorcsoport, az Palesztin Iszlám Dzsihád rakétája találta el a kórházat.

Rishi Sunak – aki a londoni alsóház képviselőit tájékoztatta a térségben tett múlt heti látogatásáról – azt mondta, brit hírszerzési és fegyverszakértők mélyreható vizsgálata szerint a robbanást valószínűleg egy olyan rakéta (vagy annak egy része) okozta, amit Gázából indítottak Izrael felé.

Sunak bírálta a sajtót, amiért kezdetben arról számoltak be, hogy úgy tűnik, a robbanást Izrael okozta, és azt mondta, hogy ez „negatív hatással volt a térségre, az Egyesült Államok létfontosságú diplomáciai erőfeszítéseire és az itthoni feszültségekre”.

Azt mondta, „nincs olyan forgatókönyv”, ami szerint a Hamasz egy palesztin állam részét vagy egészét ellenőrizheti, Sunak azt mondta, „a kétállami megoldás melletti támogatásunkat az egész régióban nagyra értékelik”, de nem lehet elcsépelt beszédtémaként ilyenkor elengedni.

Szerinte az elmúlt években az más témákról volt szó, mint például az Ábrahám-egyezmény és a Szaúd-Arábiával folytatott normalizációs tárgyalások. „Teljesen támogatjuk ezeket a lépéseket, és hiszünk abban, hogy megerősíthetik a szélesebb körű erőfeszítéseket. De soha nem szabad szem elől tévesztenünk, mennyire lényeges a kétállami megoldás. Ezért együtt fogunk dolgozni nemzetközi partnereinkkel, hogy új energiát és kreativitást vigyünk ebbe az erőfeszítésbe” – mondta.

Az IDF tagadta, hogy ők lőtték volna az Al-Ahli kórházat, de a Channel 4 szerint erről manipulált bizonyítékot mutattak be. (Guardian, MTI)