Svédország kiutasítja a legutóbbi Korán-égető tüntetések mögött álló férfit

külföld
2023 október 26., 16:54

A svéd migrációs hivatal úgy döntött, kiutasít egy iraki férfit, aki az elmúlt hónapokban Stockholmban tartott tüntetéseken a Korán, a muszlimok szent könyvének másolatait égette el - írja a Reuters.

photo_camera Fotó: STEFAN JERREVANG/AFP

„A migrációs ügynökség úgy döntött, hogy kiutasítja az érintett személyt Svédországból - mondták. - Azonban a határozat végrehajtása során felmerült bonyodalmak miatt korlátozott tartózkodási engedélyt adtak ki a 2023. október 25. és 2024. április 16. közötti időszakra.”

Iszlámellenes aktivisták a Korán számos példányát elégették Svédországban és Dániában, ahol a szólásszabadság nevében engedik a vallás éles kritikáját. A legtöbb muszlim azonban súlyos bűncselekménynek tekinti a Korán meggyalázását, amit ők Isten szó szerinti szavának tekintenek.

A történtek után augusztusban Svédország másodfokú terrorizmus elleni riasztást adott ki, és figyelmeztetett a svédek elleni fenyegetések megnövekedésére belföldön és külföldön, a Korán-égetéseket követő dzsihadista fenyegetések miatt. Bagdadban pedig több száz tüntető rohamozta meg az iraki svéd nagykövetséget, tiltakozásul az égetések miatt. A tüntetők megmászták a svéd nagykövetség falait és fel is gyújtották az épületet, de a tűzoltók eloltották a lángokat.

photo_camera Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

A svéd külügyminisztérium ezután kijelentette, hogy határozottan elítéli az iszlamofób cselekedeteket, és azok semmilyen formában nem tükrözik a kormány álláspontját. „A Korán, illetve más szent szöveg elégetése sértő és tiszteletlen cselekedet és egyértelmű provokáció. A rasszizmusnak, az idegengyűlöletnek és az intoleranciának nincs helye sem Svédországban, sem Európában” – fogalmazott akkor a közlemény. A kormány azonban leszögezte, hogy Svédországban továbbra is alkotmányos védelmet élvez a véleménynyilvánítás szabadsága.

A múlt héten egy tunéziai fegyveres ölt meg két svéd futballszurkolót Brüsszelben egy olyan támadásban, ami a svéd miniszterelnök szerint azt mutatja, hogy Európának meg kell erősítenie a biztonságát, hogy megvédje magát.