Kádár János három lépéssel látott előre, Orbán Viktor viszont tíz lépéssel

belföld
2023 október 28., 09:43

„Mindketten ellenszélben kormányoztak: Orbán Viktor nyilvánvalóan Brüsszellel szemben harcol, Kádár János pedig szintén nem úgy táncolt, ahogy Moszkvából fütyültek” – ismertette felismerését Veiszer Alinda műsorában Szikora Róbert. (Az interjúról szokása szerint a Telex készített hosszabb összefoglalót.) A Hungaria és az R-Go együttesekből ismert popzenész a kérdésre, hogy ki ma a kedvenc politikusa, rávágta Orbán Viktor nevét, aki szerinte politikai zseni, hisze „előre lát három lépéssel, ahogy Kádár János is, csak Orbán tíz lépéssel lát előre”.

Szikora Róbert zeneszerző Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című – Árpád-házi Szent Erzsébet életéről szóló – musical sajtótájékoztatóján Budapesten, a D50 Rendezvényközpontban 2021. november 8-án.
photo_camera Szikora Róbert zeneszerző Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című, Árpád-házi Szent Erzsébet életéről szóló musical sajtótájékoztatóján Budapesten, a D50 Rendezvényközpontban, 2021. november 8-án Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Szikora szerint nagyon jó, amit Orbán most a magyar néppel tesz, és bár ismeri a pálfordulását, vagyis hogy egykor még libsi volt, de nem az a lényeg, hogy mit csinált, hanem az, hogy most mit csinál.

Veiszer előzőleg egy 1986-ban készült interjújával szembesítette Szikorát, aki kedvenc írói (Rejtő Jenő, Karinthy Ferenc) és kedvenc tudósa (Szent-Györgyi Albert) mellett a kedvenc politikusait is megnevezte akkor: Gandhit és Kádár Jánost. „Amit akkor Kádárról tudtam, az nekem meggyőző volt. Nem tudtunk az 56-os tevékenységéről, hogy akkor ő belügyminiszter volt, és hogy mit csinált” – mondta most. Kádár szerinte akkor nagyon nehéz történelmi helyzetben volt, arra pedig, hogy ő a legjobb politikus, abból következtetett, hogy látta, mennyivel élhetetlenebbek a szocialista tömb más országai, hozzájuk képest mi tényleg a legvidámabb barakk voltunk.