Netanjahu lemondását, tűzszünetet, a túszok szabadon engedését követelik a tüntetők több izraeli nagyvárosban

  • Miután péntek este az izraeli hadsereg bejelentette a szárazföldi műveletek „kiterjesztését”, minden korábbinál nagyobb erőkkel kezdték bombázni a Gázai övezetet. Joáv Gallant védelmi miniszter szerint a háború újabb szakaszába lépett.
  • Ezzel egyidőben az ostrom alá vett területen megszűnt minden telekommunikációs és internetszolgáltatás, így a bent működő segélyszervezetek sem tudják felvenni a kapcsolatot a dolgozókkal. Emiatt egyelőre keveset tudunk a pusztítás mértékéről.
  • Recep Tayyip Erdogan török elnök egy isztambuli palesztinbarát tüntetésen Izraelt megszállónak nevezte, és kijelentette, hogy a Hamász nem terrorszervezet. Izrael elrendelte a törökországi diplomaták hazahívását.
  • Az összecsapásnak eddig legalább 1300 izraeli és 6000 gázai áldozata van. A sérültek száma meghaladja a 17 ezret. Élő közvetítésünk a gázai-izraeli háború 22. napjáról.
21 poszt
Időrend
2023 október 28., 18:55

A Hamász elengedné az izraeli túszokat, ha cserébe szabadon engedik az izraeli börtönökben fogvatartott palesztinokat

A Hamász kész elengedni az Izrael elleni október 7-i támadás során elrabolt túszokat, az izraeli börtönökben fogvatartott összes palesztin szabadulásáért cserébe, mondta Abu Obeida, a Hamász katonai szóvivője a terrorszervezet saját televíziójában, az al-Akszában.

Az izraeli hatóságok legfrissebb adatai szerint a Hamász mintegy kétszázharminc izraeli és külföldi állampolgárt rabolt el október eleje óta, akiket ismeretlen helyen tartanak fogva.

Néhány nappal ezelőtt, Egyiptom közvetítésével szabadult a szervezet fogságából a 79 éves Nurit Cooper és a 85 éves Yocheved Lifshitz, akiket Nir Oz kibucból raboltak el férjeikkel együtt. Az első túszszabadításban egy anyát és lányát engedték szabadon. (via MTI)

2023 október 28., 17:09

Izrael hazahívja törökországi diplomatáit

Eli Cohen külügyminiszter elrendelte az izraeli diplomáciai képviselők hazahívását, miután Recep Tayyip Erdogan megszállónak nevezte Izraelt.

„Tekintettel a Törökországból érkező súlyos kijelentésekre, elrendeltem az ottani diplomáciai képviselők hazahívását, hogy felülvizsgálhassuk Izrael és Törökország viszonyát", írta Cohen szombaton az X-en.

link Forrás

A török elnök szombaton egy palesztinbarát tüntetésen mondta Isztambulban, hogy Izrael megszálló ország, a Hamász pedig nem terrorszervezet. A demonstráción több tízezer, egyes források szerint több mint százezer ember vett részt.

(via Guardian)

2023 október 28., 16:54

Az izraeli hadsereg evakuálná Gáza északi részét

Az Izraeli Védelmi Erők videóüzenetben figyelmezteti Gáza északi lakosságát, hogy a saját biztonságuk érdekében meneküljenek délre.

„Ez nem puszta elővigyázatosság, hanem sürgős kérés”,mondja a felvételen az IDF szóvivője. Daniel Hagari szerint az evakuálás csak átmeneti, amint az összecsapások véget érnek, a lakosság visszatérhet a térségbe.

link Forrás
2023 október 28., 16:28

A kongresszus demokratái a gázai üzemanyag-szállítmány engedélyezését kérik Izraeltől

Adam Smith, az amerikai kongresszus fegyveres bizottságának demokrata vezetője felszólította Izraelt, hogy engedjen be üzemanyagot Gázába humanitárius célokra - akkor is, ha fennáll a veszélye, hogy a szállítmány a Hamász kezére kerül.

„Megértem a kockázatát, hogy biztosítékok ide vagy oda, a humanitárius segélyek egy része a Hamász kezébe kerülhet. De sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy a Gázai övezetben még súlyosabb humanitárius válság alakul ki, ha a szállítmányokat nem engedik be”, mondta a képviselő Washingtonban.

Izrael múlt szerdán közölte, hogy engedélyezi Egyiptomnak, hogy korlátozott mennyiségű humanitárius segélyt szállítson Gázába. A döntést Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Joe Biden amerikai elnök látogatásának kérésére hozta meg: közleményében azt írta, nem fogja meghiúsítani az élelmiszer-, víz- és gyógyszerszállítmányokat, amíg azok nem kerülnek a Hamászhoz. A nyilatkozat nem tett említést az üzemanyag-szállítmányról, amire kétségbeesett szüksége lenne az övezetben rekedt civileknek a meneküléshez és a mindennapi túléléshez, a segélyszervezetek és a kórházak működéséhez.

2023 október 28., 15:39

Kormányellenes tüntetési kísérlet Haifában, Tel-Avivban először tehetnek fel kérdéseket újságírók Netanjahunak

Szombat este kormányellenes tüntetések kezdődtek az észak-izraeli Haifában, az ország harmadik legnagyobb városában és Tel-Avivban. A haifai esemény főszervezője szerint egy rendőrtiszt telefonon szólt le neki, hogy fel fogják oszlatni a tüntetést. A résztvevők Benjamin Netanjahu lemondását és az izraeli túszok szabadon engedését követelik.

Gali Eshet-Bazak, a „People's Protest Haifa” vezetője a Haaretznek elmesélte: „Felhívott a haifai rendőrség egyik vezető tisztje, és azt mondta, hogy a teljes körzet nevében beszél, és tájékoztat, hogy amennyiben a demonstrációt megtartjuk, a rendőrség gondoskodni fog a feloszlatásáról”.

Tűzszünetért tüntetők Tel-Avivban
photo_camera Tűzszünetért tüntetők Tel-Avivban Fotó: AHMAD GHARABLI/AFP

Az izraeli miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter és Benny Gantz tárca nélküli miniszter várhatóan helyi idő szerint este fél kilenckor sajtótájékoztatót tart Tel-Avivban. A háború huszonkettedik napján Netanjahu először válaszolhat újságírói kérdésekre.

2023 október 28., 14:26

Erdogan: Izrael megszálló, a Hamász nem terrorszervezet

photo_camera Recep Tayyip Erdogan török elnök egy palesztinbarát tüntetésen - Isztambul, 2023. október 28. Fotó: EFEKAN AKYUZ/Middle East Images via AFP

Izrael megszálló, a Hamász pedig nem terrorszervezet,mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton egy palesztinbarát tüntetésen Isztambulban. A kijelentés hatására a Guardian információi szerint Izrael elrendelte a törökországi diplomaták hazatérését. A demonstráción több tízezer, egyes források szerint több mint százezer ember vett részt.

Palesztinbarát gyűlés zajlik ma Londonban is, a résztvevők tűzszünetet követelnek. Rishi Sunak brit kormányfő Washingtont követve nem tűzszünetet, hanem csupán humanitárius szünetet szorgalmaz, hogy a segélyszállítmányok könnyebben juthassanak el a Gázai övezetbe. (via Reuters)

2023 október 28., 13:01

Országszerte szólnak a szirénák Izraelben és Gázában is

Légvédelmi szirénák szólnak a dél-izraeli Be'er Sheva és a Gázai övezet környékén, Tel-Avivban és az ország északi részén, a libanoni határ közelében is.

Joáv Gallant izraeli vezérkari főnök szerint következő szakaszába lépett a gázai-izraeli háború. Az első egy katonai művelet, amelynek célja a Hamász fegyvereseinek meggyilkolása és infrastruktúrájának megrongálása, majd a harcok alacsonyabb intenzitással folytatódnak, végül pedig új biztonsági rezsim jöhet létre a Gázai övezetben - ezúttal már akár Izrael nélkül, nyilatkozta korábban.

Az izraeli erők folytatják az offenzívát Gázában, amíg a hadsereg vezetése máshogy nem rendelkezik.

photo_camera Izraeli katona Illusztráció: Jalaa Marey/AFP
Izraeli kilövőállomás Sderotnál, a Gázai övezet északi határán
photo_camera Izraeli állás Sderotnál, a Gázai övezet északi határán Fotó: MOSTAFA ALKHAROUF/Anadolu via AFP
2023 október 28., 11:45

A Starlink hajlandó ellátni internettel a nemzetközileg elismert szervezeteket Gázában

Elon Musk szombaton bejelentette, hogy Starlink nevű műholdas kommunikációs rendszere támogatni fogja az ENSZ-t és „a nemzetközileg elismert gázai segélyszervezetek összeköttetését”. Must ezt Alexandria Ocasio-Corteznek válaszolta, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy 2,2 millió embert vágtak el a kommunikációtól.

link Forrás

Amikor az izraeli hadsereg péntek este bejelentette, hogy a szárazföldön is kiterjeszi a hadműveleteit a Gázai övezet ellen, az egész térségben megszűnt az internetes és telefonos összeköttetés, ami miatt még a mentőket sem tudták kihívni a bombázások sebesültjeihez.

2023 október 28., 11:16

A Hamász elengedi az orosz túszait, ha sikerül megtalálnia őket

Miutána Hamász politikai szárnyának vezetője pénteken Moszkvában tárgyalt, a szervezet szombaton bejelentette, hogy felkutatják az orosz állampolgárságú túszokat Gázában, és szabadon engedik őket. Az orosz külügytől már megkapták az orosz-izraeli kettős állampolgárok listáját. Ugyanakkor megjegyezték, hogy nem lesz egyszerű megtalálni őket, de felkutatják őket. (Times of Israel)

2023 október 28., 11:08

Több száz épületet semmisíthettek meg az izraeli bombázások egy este alatt Gázában

photo_camera Fotó: MOHAMMED ABED/AFP

A péntek este végrehajtott izraeli légitámadások több száz gáza épületet rombolhattak le, több ezer épület sérülhetett meg mondta a helyi katasztrófavédelem az AFP-nek. Több tucatnyi embert kellett kimenteni a romok alól.

photo_camera Fotó: MOHAMMED ABED/AFP

Az izraeli hadsereg korábban annyit közölt, hogy közel 100 vadászgépe vetettek be, és 150 földalatti célpontot pusztítottak el. A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint 42 holttestet emeltek ki a romok alól. A háború gázai áldozatainak száma 7703-ra emelkedett. (BBC/Haaretz)

2023 október 28., 10:19

Erdogan felszólította Izraelt, hogy vessen véget az „őrületnek”

Recep Tayyip Erdogan
photo_camera Recep Tayyip Erdogan Fotó: ADEM ALTAN/AFP

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton felszólította Izraelt, hogy hagyja abba a Gáza elleni folyamatos támadásokat, és vessen véget az „őrületnek". „A Gáza ellen irányuló folyamatos és fokozódó izraeli bombázások ismét nők, gyermekek és ártatlan civilek ellen irányulnak, elmélyítve a humanitárius válságot” - írta Erdogan az X-en. A törököket pedig arra kérte, szombaton csatlakozzanak Nagy Palesztin Találkozóhoz, az isztambuli Atatürk repülőtéren, ahol várhatóan ő is beszédet mond.

link Forrás
2023 október 28., 09:36

A Hamász vezetője otthagyta a BBC riporterét, amikor a civilek legyikolásáról kérdezték

A Hamász külügyminiszter-helyettesét, Ghazi Hamádot a BBC az Izrael elleni támadásról kérdezte, amikben október 7-én több mint 1400 izraeli halt meg, többségük civil. Hamad tagadta, hogy civileket céloztak volna, azt állította, hogy csak az izraeli hadsereg megtámadására adtak parancsot. A civil áldozatok számát azzal próbálta magyarázni, hogy a sűrűn lakott területen a harcok közben estek áldozatul, miközben bizonyítékok vanna arról, hogy sokakat a házaikban gyilkoltak meg. Amikor arról kérdezték, mivel lehet alvó emberek, családok megölését igazolni, egyszerűen otthagyta a riportert.

link Forrás
2023 október 28., 09:17

A szárazföldi erők továbbra is bent vannak Gázában

link Forrás

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy a szárazföldi erők haladnak továb, és továbbra is műveleteket hajtanak végre a Gázai övezetben. Gyalogsági, páncélos, műszaki és tüzérségi erők vesznek részt az akcióban, amit „heves tűz kísér”, de a beszámolója szerint egyelőre nincsenek izraeli áldozatai az offenzíva megindításának. Beszámolt arról is, hogy az éjszaka két Hamász-parancsnokot öltek meg, a légierő és a tengeri egységek vezetőjét. Ugyanakkor az izraeli hadsereg a pénteken megindított hadműveletet csak korlátozott inváziónak tekinti. (Times of Israel/BBC)

2023 október 28., 07:43

Nem engedélyezik, hogy Netanjáhú háza előtt tüntessenek az elhárítás hibái miatt

photo_camera Fotó: AVI OHAYON (GPO)/Anadolu via AFP

Az izraeli rendőrség nem engedélyezi, hogy Benjámín Netanjáhú miniszterelnök caesareai háza előtt tüntessenek a hírszerzési hibák miatt, amik lehetővé tették, hogy október 7-én a Hamász fegyveresei több mint 1000 embert öljenek meg Izraelben. A rendőrség közölte, hogy a hasonló megmozdulásokat feloszlatják, mivel háború idején nem lehet tüntetéseket szervezni biztonsági kérdésekkel kapcsolatban. A Haaretz egy rendőrségé forrására hivatkozva azt írta, hogy ha a tüntetést csendes virrasztásként hirdették volna meg, akkor talán engedélyzték volna. (Times of Israel)

2023 október 28., 07:04

Felvételek jelentek meg a Gázába behatoló izraeli tankokról

A heves légicsapások mellett az izraeli hadsereg péntek este a szárazföldön is támadta a Hamászt. A Gázai övezetbe behatoló tankokról szombat reggel felvételeket is közöltek:

link Forrás