Náci köszönés miatt csuknák le az AfD politikusát, mielőtt elfoglalhatná a helyét a bajor parlamentben

külföld
2023 október 30., 13:43

Őrizetbe vették a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért egyik tagját hétfőn, a vád szerint tiltott totalitárius jelképeket hordott, többen azt állítják, hallották, ahogy a Sieg Heil náci üdvözléssel köszönt.

Daniel Halemba október 18-án.
photo_camera Daniel Halemba Fotó: Peter Kneffel/dpa via AFP

Az AfD számára előretörést jelentő bajor tartományi választásokon bejutott, 22 éves Daniel Halemba kedden foglalta volna el a helyét a bajor parlamentben. A férfi tagja a Teutonia Prague diákszövetségnek, amelynek irodáiban többször is razziázott a rendőrség szeptemberben.

Tisztviselők azt állították, hogy a razziák során több tiltott szimbólumot is találtak, az irodák mellett lakók pedig azt mondták, többször is hallották a náci üdvözlést. Németországban tiltott az olyan totalitárius rezsimek szimbólumainak a viselése, hordása, felmutatása, mint a náci horogkereszt.

Halemba már hétfőn vagy kedden a bíróság elé kerülhet többek között rasszista gyalázkodásra való felbujtás vádjával, közölte az ügyészség szóvivője.

„Le akarnak tartóztatni egy engem, egy megválasztott állami parlamenti képviselőt, három nappal azelőtt, hogy elfoglalnám a helyemet, egy teljesen törvénytelen elfogatóparanccsal” - mondta Halemba az ügyvédje által megosztott videóban.

Az október nyolcadikán tartott bajor és hesseni tartományi választásokon a régiókban bebetonozott Keresztényszociális Unió (CSU) és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vitte a legtöbb szavazatot. Az AfD hagyományosan az ország keleti felében erős, a nyugati régiókban való erősödésre reagálva azonban rögtön össznémet pártnak nyilvánították magukat.

A párt egyik csoportja, a Szárny (Der Flügel) tömörülést korábban alkotmányvédelmi megfigyelés alá akarták helyezni. 2021-ben, miután egy német bíróság megállapította, hogy a pártra lehet a demokráciára leselkedő feltételezett veszélyforrásként tekinteni, megnyílt a lehetőség, hogy a német belföldi hírszerzés megfigyelést végezhessen a párttal szemben. Magát a pártot is és ifjúsági szárnyát több államban megfigyelik. (Reuters)