Tíz százalékkal csökkent az EU támogatottsága Magyarországon egy amerikai felmérés szerint

eu
2023 október 30., 20:41

Láthatóan változott az Európai Unió megítélése az utóbbi idők geopolitikai fordulatai után, derül ki a Népszava által szemlézett felmérésből, melyet a Pew Research Center (Pew) nevű amerikai közvélemény-kutató készített. A legnagyobb változások Lengyelországban voltak: minden tíz megkérdezettből kilenc vélekedett pozitívan az Európai Unióról.

photo_camera Brüsszel! Fotó: MARTIN BERTRAND/Hans Lucas via AFP

A Pew Research Center arra a következtetésre jut, hogy a lengyeleknél az Ukrajnát ért orosz támadás is erősíthette az EU iránti szimpátiát. Ezt még a Jog és Igazságosság párt által, a jogállamisági eljárás miatt visszatartott pénzek miatt (is) indított EU-ellenes kampány sem volt képes a visszájára fordítani. Említett orosz támadás a lengyelekből erős oroszellenességet váltott ki, ellentétben a magyarokkal, akiknek az EU-s átlaghoz képest oroszbarátibb álláspontja szinte alig változott, ez még egy október eleji Pew kutatásból derült ki, amiről itt írtunk bővebben.

Nálunk jobban működött az brüsszelező kampány: Magyarországon a felmérés szerint egy év alatt tíz százalékkal csökkent az EU támogatottsága, amivel az egyik legeuroszkeptikusabb állammá vált az EU-ban. 59 százalék vélekedik kedvezően a közös Európáról, míg az uniós átlag 69 százalék. A negatívan vélekedők aránya Magyarországon 39, míg az uniós átlag 31 százalék.

Egy október eleji Pew kutatásból az is kiderült, hogy egészen máshogy gondolkodnak a magyarok és a lengyelek Oroszországról.

A franciák esetében jelentősen romlott az EU megítélése, ahol egy év alatt kilenc százalékos volt a visszaesés. Franciaországban 57 százalék gondol jót, 41 pedig rosszat az EU-ról.

Németországban hét százalékot esett a pozitív ítéletek aránya, de a németeknek még így is 71 százaléka van pozitív véleménnyel az EU-ról. A svédeknél is visszaesést tapasztaltak.