Levették a napirendről a kórházi higiéniáról szóló BM-tájékoztatót a népjóléti bizottság fideszes képviselői

belföld
2023 október 31., 14:41

Kormánypárti képviselők indítványára levették az Országgyűlés népjóléti bizottságának napirendjéről a Belügyminisztérium tervezett tájékoztatóját a „kórházak tisztaságáról és higiéniás állapotáról”, írja a hvg.hu.

A tervek szerint kedd délelőtt, első napirendi pontként hallgatták volna meg a beszámolót, de a Fidesz a beszámoló törlését kérte. A javaslatot a kormánypárti képviselők többségével el is fogadták. Varga Zoltán DK-s bizottsági elnök szerint a fideszesek arra hivatkoztak, hogy „politikai hisztériakeltés” folyik az ügyben.

Ez a második alkalom, hogy nem tudja tárgyalni a bizottság a témát, pedig Varga szerint ez a magyar társadalom minden tagját érintő, fontos kérdés, és „a kórházi fertőzések, a szülészeten talált patkányok, az ágyipoloska-fertőzés nemcsak a bizottságnak, mindenkinek fontos”.

Amit a fideszesek politikai hisztériakeltésnek tartanak, az a Direkt 36 oknyomozó portál cikksorozata a kórházi fertőzésekről, amiből többek közt az is kiderült, hogy sokkal több eset lehet, mint amennyit az intézmények bevallanak.

„Nem hagyjuk annyiban. Feljelentést teszünk a tömeges kórházi fertőzések miatt!” – ígérte Varga a Facebookon.