Mindjárt vége az őszi szünetnek: és tanítani ki fog?

oktatás
2023 november 02., 11:28

Október elején Rétvári Bence államtitkár közölte: mindössze 1205 pedagógus nem fogadta el a státusztörvény hatálya alatt készült új szerződését.

Ők október 31-ig voltak alkalmazásban.November 6-án újra becsengetnek: arra vagyunk kíváncsiak, az őszi szünet után hogyan változott meg az iskolák élete. Ha valóban csupán ennyien mondtak fel a státusztörvény miatt - ezzel kapcsolatban küldtünk tisztázó kérdéseket még október 16-án a Belügyminisztériumnak, ám azóta sem kaptunk válaszokat -, az sem lehet magyarázat mindenre. Egy diák, egy osztály, egy tanközösség, egy iskola számára egyetlen pedagógus elvesztése is hatalmas veszteség lehet ugyanis.

Épp ezért kérjük arra olvasóinkat: küldjék el nekünk tapasztalataikat.

Kiktől búcsúztak el? Hány pedagógus nem tér vissza az iskolába az őszi szünet után? Sikerülhet-e őket pótolni, és ha igen, hogyan?Az eddig beérkezett válaszok alapján annyi már látszik: az oktatási rendszer egészét érintő problémáról van szó, amely azonban egyéni szinten is rettenetesen megvisel minden érintettet. Gyereket, szülőt és tanárt egyaránt.

Ha neked is van egy történeted, küldd el nekünk a megirom@444.hu címre. Talán Rétvári Bencének is jót tenne, ha látná, mennyire zökkenőmentes a tanév.