Csak egy maradhat: védjegyoltalom okán nevet vált a Bádog Gundel

gasztronómia
2023 november 05., 10:17

Nevet változtat a Pléh Csárda, Bádog Gundelről Bádogcsárda - Deszkacsárda névre keresztelkedik, és ha ez így sok lenne egyben, az nem véletlen.

A Pléh Csárda mondhatni ikonikus hely, amennyiben a többkilós rántott hús annak számít, fél adag nincs, borravaló nincs, kóla nincs, oszt jónapot.

Szűk szubkultúráján kívül akkor lépett túl igazán, amikor 2015-ben Anthony Bourdain néhai sztárszakács, aki igazán tudott lelkesedni a finom dolgokért, csaknem elájult az itt kapható májas-velős palacsintától, az i-re a pontot pedig hazánk gasztronagyhatalma, Németh Szilárd tette fel, aki emígy méltatta a méltán népszerű helyet:

„Végre egy nekem való hely, legszívesebben végig faltam volna az étlapot! Bár, ez még Piedone-nak sem sikerült volna! A velő is elfogyott, így maradt a híres-hírhedt kilónyi rántott husi, a zöldborsófőzelék, tarhonyás hús és a brassói. A többit legközelebb. Köszönjük, Bábel mester! Ez valóban világbajnok!”

Sajnos az utókor számára nem maradt feljegyzés arról, valóban megbirkózott-e az étlap teljes maradékával Németh Szilárd, bár eltévedt posztok tanúskodnak azért erőfeszítésekről:

link Forrás

Az viszont biztos, hogy a szuperhájpnak köszönhetően azok is megismerkedtek a Pléh Csárdával, akiknek rémálmaik lesznek a túlzott koleszterinbeviteltől. A kifőzde alapítója, Bábel István tavaly novemberben hunyt el.

És most, hogy alaposan felvezettem a témát, jöjjön a lényeg.

A Pléh Csárda beceneve Bádog Gundel volt, érti aki érti, olyannyira, hogy még a Facebookon is így szerepelt a magát ételbárként definiáló ételbár. Ennek az ironikus összekacsintásnak a magyar gasztronómia végletei közt azonban vége.

„A névmódosítást a «Gundel Étterem» kérésére hajtottuk végre, hiszen jeleztek felénk, hogy a «Gundel» márkanév az ő védjegyoltalmuk alatt áll. Természetesen, mi ennek a kérésnek eléget tettünk, így a «Bádog Gundel – Deszkacsárda» facebook oldalunk mostantól «Bádogcsárda - Deszkacsárda» néven érhető el.”

A törzsvendégek megnyugtatására azért hozzátették még:

„Az üzlet működésében semmilyen más jellegű változás nem történt, csupán a facebook oldalunk neve változott.”

link Forrás

Bár gyanítom, hogy eddig sem sokan keverték össze a Grillezett libamáj birsalmával, füstölt dióval, friss fűszerekkel és gyümölcsecetes glace-szal elnevezésű előételt a májas-velős palacsintával (ami érzésem szerint előételként, főételként, de akár desszertként is megállná a helyét), de ha egyszer rend a lelke mindennek, akkor nincs helye a vitának. Ízlelgessük tehát a Pléh Csárda új nevét: Bádogcsárda - Deszkacsárda. Ahogy tetszik.

Mondjuk a Moszkva teret is Moszkva térnek hívjuk, pedig. Mindegy.