RTL: Hamisíthatják a KRÉTÁT egy szigetszentmiklósi iskolában a tanárhiány miatt

oktatás
2023 november 06., 18:03

Akkora a tanárhiány a szigetszentmiklósi Kardos István Általános Iskola és Gimnáziumban, hogy a testneveléstanár tartott fizikaórát, és a diákoknak két hónappal az iskolakezdés után is alig van jegyük, nyilatkozta egy szülő az RTL Híradónak.

Tavaly év végén az iskola feladott egy álláshirdetést, amelyben, fizika, matematika, angol és biológia szakos tanárt is kerestek. Az iskolában dolgozó egyik tanár szerint azután indult be az iskolában a felmondási hullám, hogy megszavazták a státusztörvényt, és a legtöbb állásra nyugdíjas vagy részmunkaidőben dolgozó tanárok jelentkeztek. Azonban így is maradtak betöltetlen helyek, amiket a dolgozók egymás között osztottak el, és túlóráznak.

A pedagógus azt nyilatkozta, hogy nagyon sok az áttanítás, vagyis hogy alsós tanítók tanítanak felsősöket, felsős tanárok tanítanak gimnáziumban és gimnáziumi tanárok felsőben. Emiatt olyanok tanítanak kémiát, biológiát, informatikát, akik nem szaktanárok. A biológia fakultációsok például egy másik, környékbeli iskolába járnak át tanulni.

A tanár szerint a KRÉTA rendszerben az adatok hamisak, minden úgy van elkönyvelve, mintha minden rendben lenne, minden óra szakszerűen lenne megtartva. Ennek ellenére nagyon sok óra elmarad, vagy csak felügyelet van az órán. A PDSZ szerint nem csak ebben az iskolában játszanak az adatokkal.