Megint betiltott a rendőrség egy palesztinpárti tüntetést

POLITIKA
2023 november 08., 09:47
Azonnali tűzszünetet követelő palesztinpárti tüntetők Kanadában
photo_camera Azonnali tűzszünetet követelő palesztinpárti tüntetők Kanadában Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

Betiltott egy gyűlést a Budapesti Rendőr-főkapitányság, mert alappal lehet attól tartani, hogy erőszakhoz vezetne - olvasható a police.hu-n.

A közlemény pusztán ennyit közöl a tervezett rendezvényről: „A Hamász terrorszervezet és Izrael között folyó fegyveres konfliktus kapcsán jelentett be gyűlést egy magánszemély 2023. november 22-ére, Budapest II. kerületében.” A betiltás indoklása az, hogy „hasonló megmozdulások Európa és a világ számos városában erőszakba torkolltak a közelmúltban, így alappal lehet attól tartani, hogy ez Magyarországon is veszélyeztetné a közrendet, a közbiztonságot és a jelenlévők testi épségét”.

A tiltás jogszabályi alapja a közlemény szerint a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény 13. § (1) bekezdése, amiben ez áll: „A gyülekezési hatóság a bejelentés beérkezésétől számított 48 órán belül a gyűlésnek a bejelentésben megjelölt helyszínen vagy időpontban való megtartását megtiltja, ha az egyeztetést követően rendelkezésre álló információk alapján megalapozottan feltehető, hogy a gyűlés a közbiztonságot vagy a közrendet közvetlenül, szükségtelen és aránytalan mértékben veszélyezteti, illetve mások jogainak és szabadságának szükségtelen mértékű és aránytalan sérelmével jár, és a közbiztonság, a közrend vagy mások jogainak és szabadságának védelme az (5) bekezdés szerinti enyhébb korlátozással nem biztosítható.”

Az persze tudható, hogy a jogszabályok mellett a miniszterelnök véleménye is fontos: egy nagyon hasonló, korábbi gyűlést azután tiltott be a rendőrség, hogy Orbán Viktor kijelentette, ő ilyesmit nem engedélyez.

Kiemelt videóink