Több mint 758 millió forint uniós támogatást tett zsebre a zágrábi egyetem dékánja és professzora

küföld
2023 november 08., 16:40

Hűtlen kezelés vádjával előzetes letartóztatásba helyeztek szerdán Horvátországban 29 személyt csalás miatt, amit a zágrábi egyetem földmérnöki karán követtek el uniós támogatásokkal kapcsolatban. A teljes becsült kár valamivel több mint 2 millió euró - átszámítva 758 millió forint -, amiből az uniós költségvetésben keletkezett kár több mint 1,7 millió euró.

photo_camera Fotó: DENIS LOVROVIC/AFP

Az Európai Ügyészség (EPPO) közleménye szerint a letartóztatottak között van a kar dékánja és egy professzor is, akiket hatáskörrel és a közbeszerzési eljárásokban való visszaéléssel, közokirat-hamisítással, valamint pénzmosással gyanúsítanak.

A dékán és a professzor 2019 és 2023 között négy projekt keretében szervezett az intézmény számára közbeszerzési pályázatokat összesen 5,9 millió euró értékben, ennek 85 százalékát az Európai Unió társfinanszírozta, közölte az ügyészség, hozzátéve, hogy a négy projekt a természeti katasztrófák kockázatának felméréséhez, egy éghajlatváltozási tanulmányhoz, a tengeri ökoszisztémák fenntartható fejlesztéséhez és a földrengésben megsérült, a kulturális örökség részét képező épületek nyilvántartásához kapcsolódott.

Az EPPO szerint a dékán és a professzor 28 beszerzési eljárást manipulált úgy, hogy kereskedelmi társaságokat, vállalkozásokat és ügyvédi irodákat juttattak előnyhöz, akik ezt követően a befizetett összeg egy részét visszafizették nekik. A horvát lapok korábban arról írtak, hogy az egyik projekt keretén belül vásárolt Land Rover Discovery és Ford Ranger típusú terepjárót a dékán és a professzor magáncélra használták, egy másik projekt keretében tengeri kutatásra vásárolt jachtot pedig hetente 3500 euróért, átszámítva 1,3 millió forintért turisztikai célokra bérbe adták.A gyanú szerint a dékán és a professzor, valamint a projektek kutatócsoportjainak 11 tagja és szakmai munkatársa 317 alkalommal számolt el hamis úti számlákat és napidíjakat olyan utazásokra, amik soha nem valósultak meg. (MTI)