Akkucellákat tesztelő és megsemmisítő üzemet építhet a 14 milliós bírsággal sújtott iváncsai akkugyár mellé annak tulajdonosa

belföld
2023 november 09., 17:05

Elég nagy titokban, de újabb akkumulátoripari beruházásra kapott engedélyt a Fejér megyei kormányhivataltól a dél-koreai tulajdonú SK On Hungary Kft., vette észre az Átlátszó. A cég korában 80 milliárd forintos állami támogatással épített elég komoly botrányokat kiváltó akkugyárat (a beruházás pedig csődbe is sodort egy alvállalkozót), ahol korábban többen rosszul lettek szabálytalanul tárolt veszélyes anyagok miatt.

Az SK Innovation Iváncsa mellett épülő cellagyára
photo_camera Az SK Innovation Iváncsa mellett épülő cellagyára Fotó: Németh Dániel/444
Akkumulátorgyár Iváncsán 2023. február 9-én.
photo_camera Akkumulátorgyár Iváncsán 2023. február 9-én. Illusztráció: Németh Dániel/444

Az úgynevezett „európai validációs üzemben” a tervek szerint évi 124 ezer akkucella és -modul biztonsági tesztelését, majd megsemmisítését fogják végezni. Az üzemben többféle eljárással fogják vizsgálni a tesztpéldányokat – többek közt magasról leejtik, átszúrják, roncsolják, hősokknak és légnyomás-próbának teszik ki őket –, végül az összeset megsemmisítik, amivel évi 4000 tonna hulladék keletkezik majd. Ennek ellenére a hatóságok

nem tartották szükségesnek részletes környezeti hatásvizsgálati és katasztrófavédelmi eljárás lefolytatását.

„A létesítményről eddig szinte semmilyen információ nem látott napvilágot, csupán a kormányhivatal honlapját böngészve lehet ráakadni az engedélyezési eljárás dokumentumaira” – írja az Átlátszó. Az új üzem nem a meglévő akkumulátorgyár része lesz, hanem egy önálló létesítmény, de arra is vonatkozik a kiemelt beruházásról szóló kormányrendelet, akárcsak az akkumulátorgyárra.

A gyár építését a magyar hatóságok nem kötötték környezethasználati és katasztrófavédelmi engedélyhez. Nem mintha az engedélyeztetés sokat számítana: az SK akkugyára augusztus 22-én, bő két héttel azután kapott környezethasználati engedélyt, hogy a céget 14 millió forintra büntették, mert bejelentés nélkül tárolt veszélyes anyagokat.