Régi fideszes kádert ültettek L. Simon László helyére a Magyar Nemzeti Múzeum élén

MŰVÉSZET
2023 november 09., 12:17

Ha valaki mostanában nézegetné a Magyar Nemzeti Múzeum honlapját, még ez a kép fogadná egy alternatív univerzumból, ahol L. Simon Lászlót nem rúgták ki:

photo_camera Régi szép idők.
Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

L. Simon Lászlót hétfőn brutális váratlansággal menesztette Csák János kulturális és innovációs miniszter a Magyar Nemzeti Múzeum éléről azért, mert állításuk szerint a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás egyik képsorozatának LMBTQ+-tartalma sérti az úgynevezett gyermekvédelmi törvényt, ezért nem kéne 18 év alattiaknak megengedni, hogy megtekintsék azt. Aztán kiderült, hogy az L. Simon László vezette múzeum nem tudja végrehajtani Csák János kulturális és innovációs miniszter felszólítását, a tiltó táblák ellenére ugyanis a múzeum senkitől sem kérhet személyi igazolványt. A többi - ahogy mondani szokták - már történelem.

Egy friss, ropogós sajtómeghívó azonban már az L. Simon utáni éráról tudósít: A szabadságharc akasztottja, a kiegyezés miniszterelnöke és a monarchia külügyminisztere - Id. gróf Andrássy Gyula élete és pályája című konferencia programjában ugyanis már ez szerepel:

Túl nagy meglepetést a megbízott főigazgató személye annyiban nem jelent, hogy eddig is ő volt a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese.

Hammerstein Juditról azonban érdemes megjegyezni: évtizedek óta megbízható kádere a Fidesznek, ahogy arról életpályája is tanúskodik.

1998-2002 között (vagyis az első Orbán-kormány idején) a kormányfő, 2002-2006 között pedig a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportjának sajtófőnöke volt. 2011-2014 között (tehát a második Orbán-kormány idején) a kultúráért felelős tárca helyettes államtitkára, majd 2014 és 2018 között (ez már a harmadik Orbán-kormány) a Balassi Intézet főigazgatója volt. 2019-2020-ban az Országos Széchényi Könyvtár megbízott főigazgatójaként regnált, innen evezett át időközben valamikor a Magyar Nemzeti Múzeumba.

Hammerstein Judit, itt még a Balassi Intézetet fõigazgatójaként 2017. január 20-án
photo_camera Hammerstein Judit, itt még a Balassi Intézetet főigazgatójaként, 2017. január 20-án. Fotó: Bruzák Noémi

A Hammerstein-életmű egyik kiemelt pontja mindenképp a Balassi Intézethez köthető. A főigazgató innen ugyanis úgy távozott, hogy maga Orbán Viktor váltotta le egy határozatban, méghozzá a külügyminiszter javaslatára.

Ha valaki nem emlékszik már erre a kedélyes eseményre, akkor emlékeztetőül: 2018-ban a Magyar Idők Szakács Árpád tollát fogva támadássorozatot indított a Fideszhez közel álló kulturális intézetek ellen, sérelmezve, hogy azok például liberális írókat küldtek a könyvfesztiválra, illetve hogy a balliberális kulturális terror miatt a konzervatív köröket „teljesen kiszorították” rendezvényeikről.

Azt pedig már a PestiSrácok írta meg, hogy Hammerstein leváltása összefügghetett azzal, hogy a Magyar Időkben a Balassi Intézetet is kritika érte. Nem is akármilyen, a PS például így fogalmazott akkoriban:

„gyakorlatilag balliberális kifizetőhelyként, SZDSZ-es panoptikumként működik. Az adófizetők pénzéből fenntartott intézet például egy magát nőnek képzelő férfit, az Orbán-fóbiás Kiss Tibor Noét küldte külföldi haknikörútra, hogy a magyar kultúrát népszerűsítse. ”Érdekesség, különösen 2023-ból nézve: L. Simon László, aki akkoriban fideszes országgyűlési képviselő volt, a Figyelőben azt írta A sokszínűséget nem lehet betiltani című dolgozatában az ügyről:

„Azoknak, akik a saját sikertelenségüket a liberálisok már nem létező túlzott támogatásában látják, Kassák nyomán azt tudjuk üzenni: művekkel csak művek vitatkozhatnak. Jobbnak, okosabbnak, tehetségesebbnek kell lenni, a párthűség nem pótolja a tehetséget.”Lám, ilyen az élet körforgása a NER-ben.