A finn rendőrség szerint kínai konténerhajó rongálhatta meg a balti-tengeri gázvezetéket

rejtély
2023 november 10., 17:59

A finn rendőrség első vizsgálatainak eredményei alapján abból indul ki, hogy a hongkongi zászló alatt hajózó NewNew Polar Bear nevű konténerszállító hajó okozhatta a balti-tengeri Balticconnector finn-észt gázvezetéken keletkezett károkat.

A finn hatóságok közölték, hogy a tengerfenéken talált és októberben felhozott horgonyt bizonyos műszaki paraméterek alapján hozzá tudják rendelni NewNew Polar Bearhez.

A Finn Határőrség tengeri járőrhajója, a Turva 2023. október 11-én azon a környéken, ahol a Balticconnector megsérült.
photo_camera A Finn Határőrség tengeri járőrhajója, a Turva 2023. október 11-én azon a környéken, ahol a Balticconnector megsérült. Fotó: STRINGER/AFP

Már korábban is voltak arra utaló jelek, hogy a kínai hajónak köze lehetett a történtekhez, többek között hasonló típusú festékanyagot találtak a megrongálódott vezetéken.

A finn rendőrség közölte azt is, hogy már felvették a kapcsolatot a kínai hatóságokkal és nemzetközi jogsegélyt kezdeményeztek, hogy felderítsék az esetet.

A Balti-tenger alatt futó Balticconnectort október 8-án zárták le szivárgás miatt. A gázvezetékkel egyidőben megrongálódott egy Finnországot Észtországgal összekötő távközlési kábel és a Szentpétervárt Kalinyingráddal összekötő egyik orosz távközlési vezeték is.

A finn hatóságok gyanúja szerint a vezetékekben a kínai konténerhajó tett kárt úgy, hogy végighúzta a horgonyát a tengerfenéken. (MTI)