Baromság lenne egyszerűen lemondani a marháról?

mezőgazdaság
2023 november 12., 16:23
  • Miért nem hagyjuk abba a tehéntenyésztést?
  • Ha kevesebb marhahúst, tejet, vajat, sajtot és fagylaltot fogyasztanánk, jelentősen csökkenne az emberiség üvegházhatásúgáz-kibocsátása.
  • Csakhogy – ahogy a Grist cikkéből kiderül – a helyzet nem ilyen egyszerű.

A szarvasmarhák jelentős szerepet játszanak a klímaváltozásban: mint a metán legnagyobb mezőgazdasági forrása, az irdatlanul sok, kb. 940 millió darab marha az üvegházhatású gázok majdnem 10 százalékát bocsátja ki, legnagyobb részben böfögéssel és szarással.

Skót-felföldi marha áll egy mezőn az Ulva-szigeten, Skócia nyugati partjainál 2017. október 20-án.
photo_camera Skót-felföldi marha áll egy mezőn az Ulva-szigeten, Skócia nyugati partjainál 2017. október 20-án. Fotó: Andy Buchanan/AFP

Emiatt rengeteg időt és pénzt fektetnek az emissziószabályozásba. A gazdaságok bioemésztői például a trágyagödrökből áramló metánt hasznosítják. Sokat kutatják, hogyan lehet elérni, hogy a marhák kevesebbet böfögjenek, mondjuk ha tengeri algával, illóolajokkal vagy valamilyen puffadáscsökkentő gyógyszerrel táplálják őket.

Tekintettel a világ növekvő hús- és tejfogyasztására, az ilyen újítások elengedhetetlenek a nemzetközi és nemzeti klímacélok teljesítéséhez, mégis felmerül a kérdés, hogy nem lenne-e egyszerűbb áttérni növényi alapú alternatívákra.

Az újságírásnak hatása van.

Támogasd a munkánkat, csatlakozz a Körhöz, hogy elérd az exkluzív tartalmainkat!

Már előfizetőnk vagy? Jelentkezz be!