Ferenc pápa kirúgta a konzervatív texasi püspököt, aki szerint a Vatikán a nemi zűrzavart támogatja

külföld
2023 november 12., 08:51

Ritka, hogy egy püspököt a pápa mentsen fel a tisztségéből. Általában a Vatikán lemondásra szólítja fel az illetőt, aki benyújtja a nyilatkozatot, amelyet a pápa elfogad.

photo_camera Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP

Most azonban a püspök, azaz Joseph Strickland visszautasította a lemondásra vonatkozó kérését. Így a pápa kénytelen volt maga kirakni a texasi püspököt, akinek 65 évesen még 10 év hiányzott a nyugdíjkorhatárig.

Strickland, akit XVI. Benedek nevezett ki az egyházmegyébe, aktívan használta a közösségi médiát. Leginkább Ferenc pápa programjairól írt elutasítóan. A Guardian szerint bírálta a pápa arra tett kísérletét, hogy befogadóbbá tegye a katolikus egyházat az LMBTQ közösség számára. De az se tetszett neki, hogy Ferenc nagyobb felelősséget akar adni a laikusoknak az egyházban.

Az elbocsátást se a Vatikán, se az amerikai püspöki konferencia nem indokolta.

Strickland az amerikai katolikus egyház ultrakonzervatív szárnyát erősítette, egyik szószólójává vált a médiában. Határozottan támogatja Donald Trump egykori amerikai elnököt.

link Forrás

Tavaly, amikor a Vatikán „istenkáromló” közösségi média-bejegyzések miatt kiátkozta a szintén ultrakonzervatív amerikai abortuszellenes papot, Frank Pavonet, Strickland Twitteren kelt a védelmére:

„Az az istenkáromlás, hogy ezt a szent papot eltörölték, miközben egy gonosz elnök az igazság tagadását és a meg nem született gyermekek meggyilkolását támogatja, míg a vatikáni tisztviselők az erkölcstelenséget és a hit letéteményesének tagadását, a papok pedig a nemi zűrzavart és az életeket pusztító ... gonoszságot.” (Guardian)