Washington Post: Egy ukrán katonatiszt szervezte az Északi Áramlat gázvezeték elleni támadást

háború
2023 november 12., 10:43

Roman Cservinszkij, egy 48 éves ukrán ezredes koordinálta az Északi Áramlat gázvezeték ellen intézett tavaly szeptemberi támadást, olvasható a Washington Post cikkében. A lap ukrán és európai tisztviselőket, valamint a művelet részleteit ismerő személyeket idézett.

A svéd parti őrség felvétele az Északi Áramlat 2 gázvezeték Svédország kizárólagos gazdasági övezetében keletkezett szivárgásáról 2022. szeptember 28-án. Az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték három helyen is szivárog Dánia és Svédország partjainál, a jelenséget megelőzően a skandináv szeizmológusok két robbanást is észleltek a térségben a tenger alatt.
photo_camera A svéd parti őrség felvétele az Északi Áramlat 2 gázvezeték Svédország kizárólagos gazdasági övezetében keletkezett szivárgásáról 2022. szeptember 28-án. Az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték három helyen is szivárog Dánia és Svédország partjainál, a jelenséget megelőzően a skandináv szeizmológusok két robbanást is észleltek a térségben a tenger alatt. Fotó: TT NEWS AGENCY/via REUTERS

A lap szerint az ukrán különleges műveleti erőinél dolgozó ezredes nem egyedül dolgozott, és nem is ő tervezte meg az akciót, hanem magas rangú tisztek utasításait teljesítette. Ezek a magas rangú tisztek Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnoknak feleltek. A források szerint Cservinszkij egy hatfős csoportot vezetett. Hamis személyazonosság alatt hajót béreltek, és mélytengeri búvárfelszereléssel robbanóeszközöket helyeztek el a gázvezetéken.

A férfi ügyvédjén keresztül azt állította, hogy minden állítás és találgatás az orosz propaganda hatására terjedt el alaptalanul.

A lap amerikai hírszerzési információkra hivatkozva azt írta, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem tudott a vezeték szabotálásának terveiről. Az eset a lap szerint jól mutatja az ukrán vezetésen belüli belső rivalizálást, ahol a hírszerzés és a katonai szárnyak gyakran kerülnek szembe a politikai vezetéssel.

„A tervezésben és a kivitelezésben részt vevők mindegyike közvetlenül Zaluzsnijnak jelentett, így Zelenszkij nem tudhatott róla” - írja a lap a CIA által szerzett hírszerzési információkra hivatkozva.

Csernyinszkijt jelenleg egy kijevi fogdában tartják, és azzal vádolják, hogy visszaélt a hatalmával. A hatóságok szerint az ezredes az ukrán biztonsági szolgálat és a fő hírszerzési igazgatóság jóváhagyása nélkül próbált meg műveletet végrehajtani. A művelet kudarcot vallott és az ukrán hadseregnek több vesztesége is lett az esetből.

Az ukrán hatóságok egyelőre nem reagáltak a történtekre. (meduza.io)