A QAnon sámán indulna a kongresszusi választáson

külföld
2023 november 13., 19:01

Libertárius jelöltként indulna egy hamarosan megüresedő kongresszus székért Jacob Chansley, vagy ahogyan 2021. január 6-a, a Capitolium ostroma óta világszerte ismerik: a QAnon sámán.

photo_camera Szabadulása után az arizonai Capitolium előtt Fotó: Joel Angel Juarez/The Republic/USA TODAY NETWORK via Reuters Co

Chansley beadta kérelmét az indulásért a csatatér államnak számító Arizona 8. kongresszusi körzetében. A férfi a republikánus Debbie Lesko képviselőnő helyéért küzdene meg több jelölttel, miután a képviselő kijelentette, hogy nem fog újrázni a körzetben.

Chansley részese volt a Donald Trump választási csalásokról szóló beszéde által felhergelt tömegnek, azonban nagyobb büntetést, 41 hónap börtönt kapott, mondván a „lázadás arcává” vált.

A férfi végül nem ült többet 27 hónapnál többet, és átkerült egy rehabilitációs intézetbe. Chansley megbánást tanúsított, tetteit védhetetlennek nevezte, így jó magaviseletére hivatkozva idén májusban kiengedték. Később azonban folytatta az összeesküvés-elméletek terjesztését, kisebb sztár vált belőle a radikális jobboldalon, és azt is elmondta, hogy csak a média aggatta rá a QAnon sámán nevet – a QAnon összeesküvésről itt írtunk bővebben –, elmondása szerint az ő sámán neve a Yellowstone Farkas.

Míg korábban Trumpot támogatta, egy augusztusi interjúban már arról beszélt, hogy szerinte nem csak a 2021-es választásokon, de az elmúlt évtizedekben zajló összes választásokon csaltak a jelöltek, így Amerika nem nevezhető demokráciának. Talán emiatt indulna épp a állami beavatkozást ellenző, polgári szabadságjogokat és a laissez-faire kapitalizmust támogató Libertárius Párt színeiben. A párt 2021-től a harmadik legnagyobb politikai pártnak számít, de ez sem jelent sokat: 2000 óta az első törvényhozási sikerük volt, hogy a 2020-as választásokon mandátumot szereztek Wyoming képviselőházában.

link Forrás