A WHO szerint a gázai Al-Shifa kórház már eltemetni sem tudja a halottakat

háború
2023 november 14., 05:31

A harcok miatt több ezren rekedtek Gáza legnagyobb kórházában, ami a WHO szerint gyakorlatilag már „majdnem egy temető”, tisztviselők szerint a holttestek egyre halmozódnak, azokat már eltemetni sem tudják. A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint még mindig legalább 2300 ember van a kórházban – 650 beteg, 200-500 alkalmazott és körülbelül 1500 menedéket kereső ember.

Gázavárosban az elmúlt napokban egyre hevesebb harcok dúltak az izraeli erők és a Hamász fegyveresei között. Jelentések szerint a harcok egy része a kórházhoz közeli utcákon zajlott. Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy a kórház alatti alagutakban parancsnoki központot működtet, ezt a kórház és a Hamász is tagadja. A Gázai övezetet irányító Hamászt ezek mellett azzal is vádolja Izrael, hogy „akadályozza a humanitárius megoldásokat”.

Az izraeli hadsereg tagadta, hogy a kórházat is ostromolnák, szerintük aki el akarja azt hagyni, az megteheti, de azt elismerték, hogy a kórház közelében vannak összecsapások.

photo_camera Fotó: -/AFP

Christian Lindmeier, a WHO szóvivője szerint „a kórház már egyáltalán nem úgy működik, ahogy kéne, az már majdnem egy temető”, mert a kórház körül tele van holttestekkel, amiket sem eltemetni sem elszállítani nem tudnak. Dr. Mohamed Abu Selmia, az Al-Shifa kórház vezetője szerint körülbelül 150 holttest oszladozik a kórházban. A BBC-nek azt mondta, az izraeli hatóságok még mindig nem adtak engedélyt arra, hogy elszállítsák ezeket a holttesteket és eltemessék őket. Állítása szerint a kórház területére már kutyák szabadultak be, és elkezdték megenni a holttesteket.

A BBC azt írja, aggodalomra ad okot annak a több tucat koraszülött csecsemőnek a sorsa is, akik az áramkimaradások miatt már nem lehetnek inkubátorban. A kórház vezetője azt mondta, már hét csecsemő halt meg oxigénhiány miatt. Az izraeli hatóságokkal már tárgyalásokat folytatnak a csecsemők kimenekítéséről, de egyelőre nem sikerült megállapodásra jutniuk. Mark Regev, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök főtanácsadója szerint Izrael „gyakorlati megoldásokat" ajánlott a csecsemők kimenekítésére, de ezeket a megoldásokat állítása szerint a Hamász nem fogadta el.

photo_camera Fotó: AL-SHIFA HOSPITAL / HANDOUT/Anadolu via AFP

„Nem fogadják el az üzemanyagot, amit felajánlottunk a generátoraikhoz, és nem támogatják a csecsemők mentőautókkal való kimenekítését” – mondta Regev, aki szerint a Hamász „ezeket a szörnyű képeket” akarja láttatni. Egyben azzal vádolta a Hamászt, hogy ők változtatták „háborús övezetté” a kórházat azzal, hogy alagutakat építettek alatta. A Hamász tagadja, hogy a kórházat műveleteihez használná, és az orvosok kitartanak amellett, hogy a kórházban nincsenek ott a Hamász emberei. (BBC)