Corvinusos hallgatók tüntetést szerveznek Ádám Zoltán mellett, azonnali visszavételét követelik

oktatás
2023 november 15., 08:50
Ádám Zoltán, a Corvinus Közgazdasági Intézet elbocsátott docense
photo_camera Ádám Zoltán, a Corvinus Közgazdasági Intézet elbocsátott docense Fotó: botost/444.hu

Hallgatók szolidaritási tüntetést tartanak Ádám Zoltán, a Corvinus elbocsátott oktatója mellett november 16-án, azaz csütörtökön este 7 órakor az egyetem E jelű épülete előtt.

A „Hallgatói Összefogás” szervezői elfogadhatatlannak tartják, hogy Ádámot elbocsátottak, amiért etikai vizsgálatot indított egy kivételezett elbánásban részesült hallgató ügyében. A szervezők petíciót is indítottak azért, hogy az oktatót vegye vissza az egyetem.

A szervezők azt írják, hogy Ádám elbocsátása nemcsak személyes, hanem az egyetem jó hírének okozott is kár egyben, ami aláássa a Corvinus etikai alapelveit is.

„Szolidaritásra és egységre van most szükségünk, hogy megállítsuk a bizalomvesztést és helyreállítsuk az egyetemi kapcsolatokat. Ki kell állnunk az egyetemi autonómia, a szólásszabadság és a hallgatói és oktatói jogok mellett” - írják.

A tiltakozók Ádám visszavétele mellett követelik az ilyenhez hasonló, etikailag kérdéses ügyek alaposabb és tüzetesebb kivizsgálását, és egy megbízható etikai bizottság létrehozását. Követelik továbbá az Ádám ügyéhez kapcsolódó minden jegyzőkönyv nyilvánosságra hozását.

„Egyetemünk nemcsak intézmény, hanem közösség is. Most az a feladatunk, hogy megvédjük ezt a közösséget, és kiálljunk az igazság és az egyetemi értékek mellett. Köszönjük mindenkinek, aki támogatja ezt a kiáltványt, és azoknak, akik részt vesznek az egyetemi közösség védelmében!” - áll még az esemény leírásában.

Ádám Zoltánt rendkívüli felmondással bocsátották el október 24-én, miután panaszt tett, amiért az egyetem vezetése kivételezett egy hallgatóval, aki befolyásos kapcsolatokkal rendelkezik. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete múlt héten a 444-nek úgy nyilatkozott: a hallgatók kiállás döntő lehet abban, hogy miként folytatódik és hogyan végződik majd Ádám Zoltán ügye.