Corvinus-botrány: rendkívüli felmondással elbocsátották az oktatót, aki felhívta a figyelmet, hogy egy vizsgán kivételeztek egy hallgatóval

belföld
2023 október 24., 17:35

Rendkívüli felmondással elbocsátotta a Corvinus egyetem Ádám Zoltán egyetemi docenst, aki ez év elején etikai vizsgálatokat kezdeményezett, miután egy befolyásos családból származó hallgatójával annak vizsgáján kivételezett az egyetem. A hallgató úgy tehetett vizsgát az egyik tantárgyból egy külön neki elkészített kérdéssor alapján, hogy előzőleg nem teljesítette a félév során előírt tantárgyi követelményeket.

Az etikai vizsgálatok első fokon elmarasztalták az egyetem rektorát, Takáts Elődöt – aki a vizsgálatok lezárulta után lemondott –, valamint a Corvinus két másik vezetőjét. Másodfokon azonban fölmentette őket az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma és a rektorhelyettes, bár azt senki nem vitatta, hogy valóban kivételeztek a hallgatóval.

Amikor Ádám Zoltán idén augusztusban interjút adott lapunknak, még ez a párbeszéd hangzott el köztünk:

A konfliktusok és a per után milyen a viszonya a Corvinus egyetemmel?
Azt gondolom, hogy alapvetően kifejezetten jó.

photo_camera Ádám Zoltán
Fotó: botost/444.hu

Az oktató kedden megerősítette a Telexnek, hogy elbocsátották. Azt mondta a lapnak: az egyetem többek között azzal indokolta a felmentését, hogy szerintük nem működött együtt egy, az egyetemen indult etikai eljárásokkal összefüggésben indított eljárás során, és nem küldött át bizonyos emaileket. Ádám a lapnak azt mondta: ezt vitatja, szerinte együttműködő volt. Az indoklásban elmondása szerint az is szerepel: az egyetem döntéshozói szerint Ádám nem megfelelő hangnemet használt egyes vezetőkkel szemben, és igyekezett lejáratni az egyetem vezetését az egyetemi nyilvánosság előtt.

A menesztett docens – aki már a nyáron figyelmeztetést kapott az egyetemtől – a kirúgásának indokait mondvacsináltnak tartja,

azt gondolja, szerettek volna tőle megszabadulni azért, mert felhívta a figyelmet az egyetem vezetésének felelősségére, az etikai eljárás tárgyát képező vizsgáztatási helyzet rossz kezelésében, és a vizsgálat során megállapított vezetői felelősségek szőnyeg alá söprésében.

Ádám Zoltán 2016 óta dolgozott a Corvinuson, 2020–2022 között a Gazdaságpolitika és Munkagazdaságtan Tanszéket vezette. A botrány után a TASZ támogatásával az etikai ügyekben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken. A Corvinus mintegy kétszáz munkatársa nyilvános petícióban támogatta őt, és kiállt mellette az egyetemi szakszervezet is.

A vizsgabotrányban érintett hallgató családja a sajtóban is elérhető, nyilvános információk szerint érdemi Mol-részesedéssel rendelkezett a történtek idején. A Corvinust fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke egyébként Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

Ádám Zoltán kirúgásával kapcsolatban kérdéseket küldtünk az egyetemnek. A Corvinus válaszáról szóló részletes cikkünket itt olvashatja, a lényeg: az egyetem egy szabálytalansági vizsgálatot folytatott, amely az inkriminált tantárggyal és vizsgával kapcsolatban öt szabálytalanságot tárt fel, és többek között arra jutott, hogy nem azzal a hallgatóval kivételeztek, akinek érdekében a „nagyon fontos ember” férjét emlegető anya közbenjárt az egyetemen, épp ellenkezőleg. A szabálytalansági eljárás következménye volt elbocsátás is, írta a Corvinus, a személyes adatok védelme miatt konkrét név nélkül.

Korábbi interjúnk arról, hogyan kezelte a Corvinus a botrányt – augusztusi interjúnk Ádám Zoltánnal:

link Forrás