Figyelmeztették a Corvinus vezetői az etikai vizsgálatot indító oktatót

oktatás
2023 július 03., 12:55

Folytatódik a Budapesti Corvinus Egyetemen elindult etikai eljárások története: az egyetem kommunikációs és jogi vezetői figyelmeztetésben részesítették az oktatót, aki az etikai eljárásokat elindította.

Ahogy korábban részletesen írtunk róla, az egyetemen több etikai vizsgálat is indult, amiért egy hallgatót a többiektől fizikailag elkülönítve, egy kifejezetten neki készített vizsgasor alapján vizsgáztattak le, azok után, hogy bukásra állt a tárgyból, és akinek gazdag, jelentős MOL-részesedéssel rendelkező szülei az egyetem vezetésénél jártak közben az ügyében. A februárban indult vizsgálatok közül kettőben az egyetem etikai bizottsága azt állapította meg, hogy két egyetemi vezető etikai vétséget követett el, amikor megkülönböztetett módon vizsgáztatták a diákot. Május végén aztán az egyetem rektorhelyettese másodfokon fölmentette a két egyetemi vezetőt, úgy, hogy közben azt nem vitatta, hogy az oktatók elkövették a vétséget, ami miatt az Etikai Bizottság elmarasztalta őket.

Az etikai eljárásokról az egyetem maga nem nagyon kommunikált, arról, hogy egyáltalán zajlottak ilyen eljárások, onnan tudunk, hogy Ádám Zoltán, az egyetem Közgazdasági Intézetének docense, aki az eljárásokat kezdeményezte, arról beszámolt az egyetem szakszervezeti tagjainak Facebook-csoportjában, ezek a levelei pedig kiszivárogtak a sajtónak.Az egyetem vezetése június közepén pont ezek miatt a levelek miatt figyelmeztette az oktatót, mert szerintük azzal megszegte az egyetem kommunikációs és GDPR-szabályait. Ezekről a figyelmeztetésekről szintén az egyetem belső nyilvánosságában megjelent levelekből tudunk: a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének egyetemi elnöke, Toronyai Gábor június 20-án adott ki egy nyilatkozatot, majd Ádám Zoltán a múlt héten újabb levélben számolt be a fejleményekről.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.