A szerb ügyészség szerint nincs jele annak, hogy a szerb-magyar határon tálibok irányítanák az embercsempészetet

külföld
2023 november 16., 16:58

Az elmúlt hetekben a magyar kormányzati kommunikáció rápörgött arra, hogy a szerb-magyar határon, sőt, a Vajdaság egész területén közvetlen irányítása alá helyezte az – elsősorban afgán – embercsempészeket a tálib titkosszolgálat. November elején tették nyilvánossá a migráció és terrorizmus kapcsolatáról szóló titkosszolgálati jelentést, amely mindössze 11 oldalas, és abban jelentős szövegrészek vannak kitakarva.

A jelentés többek között azt is állította, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború hatásaként megnőtt a terrorkockázat, hogy a balkáni útvonalat a terroristahálózatok is használhatják, hogy az afganisztáni hátterű szerbiai embercsempészbandák között erősödik a konkurenciaharc, főleg két nagy banda között kemények az összecsapások. Rogán Antal a keddi parlamenti meghallgatásán szintén arról beszélt, hogy az embercsempész-hálózatokat jellemzően tálibok és ISIS-hez hasonló terrorcsoportok működtetik.

Azonban a szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészségnek nincsenek olyan információi, hogy az afganisztáni tálibok valóban az ellenőrzésük alá vonták volna a szerb-magyar határon tevékenykedő embercsempész csoportokat, írta csütörtökön a vajdasági Szabad Magyar Szó a Szabad Európára hivatkozva. A magyar titkosszolgálati jelentésre nem reagáltak Szerbia és Magyarország belügyminisztériumai és biztonsági szolgálatai. Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) rendőrei ugyancsak a szerb-magyar határ közelében tartózkodnak, de ez a szervezet sem reagált a magyar jelentésre, írja a Szabad Magyar Szó.