Kövér László: Ha az Európai Unió erősebb akar lenni, akkor a Nyugat-Balkánt integrálja, ha gyengébb akar lenni, akkor Ukrajnát

POLITIKA
november 17., 10:18

„Az Európai Unió jelenleg egy olyan hajó, amely eltérítetten és léket kapva sodródik, de a hajó még menthető” - szokatlanul derűlátó kijelentéssel kezdte beszédét Kövér László a Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökeinek 11. Konferenciáján. Az Országházban tartott rendezvényen a házelnök azzal folytatta, hogy szerinte

a 20. század második felében ez a hajó a legragyogóbb európai politikai terv megvalósulásaként indult útjára, az utóbbi időkben azonban a hajónak "kicserélték a térképeit, átprogramozták az irányító berendezéseit: a nemzeti államok demokratikus együttműködése által megszabott útirány helyett egy birodalmi kikötő felé kezdték el kormányozni".

Sőt, a hasonlatot kimaxolva hozzátette:

  • „az Európai Unió hajótestének szilárdságát a tagállamok szuverenitása adja, a brüsszeli vezetés azonban folyamatosan erodálja azt,”
  • miközben „minden sziklának és szembe úszó jéghegynek nekivezeti a hajót". Ezért a koronavírus-járvány, az illegális migráció, az orosz-ukrán háború sorra ütött léket rajta.”
  • Megismételte: a hajó még menthető, hogy "az Európai Unió számára még elkerülhető a Titanic sorsa."
photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Kövér az unió bővítéséről megállapította, hogy „ép ésszel fel sem fogható, miért kell egy geopolitikailag ma még rendkívül kockázatos, háborúval sújtott térséggel előre haladni, ugyanakkor nem hozni döntést a belépésről egy geopolitikailag konszolidált térséggel, ahol nincs háború.”


„Amennyiben az Európai Unió erősebb akar lenni, akkor a Nyugat-Balkánt integrálja, ha gyengébb akar lenni akkor Ukrajnát.”

- jelentette ki. Szerinte a jelenlegi csatlakozási politika nem az EU stabilizálásának, hanem destabilizálásának irányába mutat.

„Ugyanez a helyzet az illegális migráció, az orosz-ukrán háborúra válaszul szánt szankciós politika, az európai gazdák szisztematikus ellehetetlenítésének szándéka, a háztartásokat és az autóipart egyaránt sújtó klímapolitika vagy az LMBTQ-rögeszme erőszakos propagálása esetén, nem is beszélve a tagállamok szuverenitásának egyre nyíltabb, jogellenes aláásásáról”

- sorolta. Az MTI beszámolója szerint Kövér László optimista gondolattal zárta beszédét, szerinte a következő évtized megadja arra a választ, kinek áll érdekében az Európai Unió teljes destabilizálása.