Nem maradt következmények nélkül a csütörtöki szófiai szurkolói randalírozás

sport
2023 november 17., 13:27

A bolgár futballszurkolók és a rendőrök csütörtök esti összecsapásának máris meglett a felelőse. A miniszterelnök menesztette Kalin Sztojanovot, a belügyminiszter helyettesét.

Nyikolaj Denkov odaszúrt egyet a Bolgár Labdarúgó-szövetségnek is, mondván, a vezetőség mélybe taszította a bolgár labdarúgást. Ebbe a kérdésbe azonban - tesszük hozzá - nem tud beavatkozni, mert az UEFA-szankciókat vonna maga után. A belügyminisztériumot viszont el tudta marasztalni, nem tetszett ugyanis neki az, ahogyan a rendőrök bántak a drukkerekkel, különösen, amikor elesett embereket ütlegeltek és rugdostak.

A belügyminiszter se lélegezhet még föl, az ő menesztését is fontolgatja a miniszterelnök, több parlamenti frakció pedig egyenesen felszólította a távozásra. A helyettesének azért kellett mennie, mert előzőleg arról biztosította a miniszterelnököt, hogy nem várhatók provokációk, vagyis rossz volt a helyzetértékelése.

Közel negyven embert tartóztattak le a csütörtöki bolgár-magyar labdarúgó Európa-bajnoki selejtező előtti és alatti utcai összecsapások során Szófiában, 30-30 szurkoló és rendőr sérült meg. A drukkerek a bolgár labdarúgást mélybe taszító szövetségi vezetők lemondását követelték. Előtte példa nélküli módon a szövetség - többszöri helyszínmódosítással fűszerezve - maga rendelt el a zárt kapus mérkőzést, mert féltek a szurkolói rendbontástól.

photo_camera Fotó: DIMITAR KYOSEMARLIEV/AFP
photo_camera Fotó: GEORGI PALEYKOV/NurPhoto via AFP
photo_camera Fotó: GEORGI PALEYKOV/NurPhoto via AFP

A magyar válogatott ezen a mérkőzésen jutott ki zsinórban harmadszor az Eb-re, ezúttal a csoportkörből, nem pedig pótselejtezőn.

(Az MTI híre nyomán)