A katari miniszterelnök szerint már nincs sok akadály a túszok szabadon engedése előtt, humanitárius tűzszünet is jöhet

háború
2023 november 19., 14:32

Már csak kisebb gyakorlati és logisztikai problémákat kell megoldani a Hamász és Izrael között, aztán megállapodhatnak a túszok szabadon engedéséről – állítja a katari miniszterelnök, Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani sejk. A Gáza övezetben becslések szerint 26 különböző ország 239 állampolgárát tartják fogva túszként, a Hamász állításai szerint közülük harmincan meghaltak az izraeli bombázások miatt – írja a Guardian.

photo_camera Fotó: NASSER NASSER/AFP

Ha valóban sikerülne a túszok kiszabadítása – amiben Katarnak közvetítői szerepet vállal –, ez lenne az első de-eszkalációs lépés azóta, hogy a Hamász október 7-én megtámadta Izraelt. Az alku része az ENSZ által is javasolt 5 napos humanitárius tűzszünet is.

A katari miniszterelnök Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetőjével tartott közös dohai sajtótájékoztatón azt mondta: „A megállapodással kapcsolatos kihívások gyakorlati és logisztikai jellegűek. Az elmúlt napokban előrelépések történtek” – mondta konkrét határidők említése nélkül.

photo_camera Josep Borrell és a katari miniszterelnök. Fotó: NASSER NASSER/AFP

Brett McGurk, Joe Biden elnök közel-keleti főtanácsadója szombaton egy bahreini konferencián azt mondta, hogy a Hamászon múlik, hogy elősegítik-e a humanitárius tűzszünetet, és az övetzetbe irányuló a segélyek növelését; ehhez mindenképpen szabadon kell engedniük a túszokat. A jordán külügyminiszter ugyanezen a konferencián azt mondta, hogy nem szabad előfeltételeket szabni a humanitárius tűzszünetnek.

Az övezetben található kórházakban pokoli állapotok uralkodnak. Az intézmények kifogytak az üzemanyagból és a tartalékokból. Izrael a hétvégén szavazta meg, hogy engedélyezi a korlátozott üzemanyag-szállítást, mindezt amerika nyomására, mivel korábban csak a túszokért cserébe lettek volna hajlandóak szállítmányokat beengedni.

Az Izraeli csapások és földi hadműveletek következtében szombaton már evakuálni kellett al-Shifa kórházat, csak a legrosszabb állapotban lévők maradtak. A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium közleménye szerint vasárnap 31 koraszülöttet evakuáltak a kórházból.

Izrael azért evakuáltatja a gázavárosi kórházakat, mert információi szerint a Hamász éppen ezek alá az épületek alá húzta fel raktárait és katonai létesítményeit. (via MTI, Guardian)