Karsai Dániel: „Védjük meg a halálos betegek szuverenitását!”

POLITIKA
2023 november 19., 12:13

„Álláspontom szerint egy fontos dolog biztosan kimaradt a konzultációból. Ez a halálos beteg emberek méltóságteljes életvégi döntés meghozatalához való jogának kérdése” – írja a közösségi oldalán Karsai Dániel. A halálos beteg alkotmányjogász állítása szerint „a legnagyobb örömmel” látta, hogy Magyarország kormánya ismét nemzeti konzultciót kezdeményezett. „Tényleg szuper, hogy a kormány nem a fejünk felett irányítja az országot, hanem kíváncsi az emberek véleményére – írja, majd hozzáteszi: – Egy-két kérdés kapcsán azért felmerül, hogy valóban fontos közéleti problémát feszeget és teljesen objektív formában?”

Karsai úgy látja, egy fontos dolog biztosan kimaradt a konzultációból, ez a halálos beteg emberek méltóságteljes életvégi döntés meghozatalához való jogának kérdése. „A témáról az elmúlt két hónapban széleskörű társadalmi párbeszéd bontakozott ki – állapítja meg –, így kijelenthető, hogy a közvéleményt nagyon foglalkoztatja a kérdés. Nagyon jó volna tudni, hogy mi is az emberek álláspontja erről, aminek kiderítésére kiváló eszköz lehetne a nemzeti konzultáció.”

Karsai Dániel 2023 őszén
photo_camera Karsai Dániel Fotó: Kristóf Balázs/444

Az alkotmányjogász kiegészítő kérdése: „Mint arról Ön is bizonyosan hallott, a halálos beteg emberek szenvedésük végső stádiumában sem választhatják a méltóságteljes elmúlást. Egyetért Ön azzal, hogy az ilyen emberek megrövidíthessék a szenvedésüket? Még nem tudjuk, hogy Strasbourg támogatja-e a kezdeményezést. A: Igen, az államnak kötelessége biztosítani a beteg emberek szuverén önrendelkezési jogát. B: Ember életéről ember nem dönthet.”

A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Karsai Dániellel nemrégiben nagyinterjút készítettünk, arról pedig, hogy neki köszönhetően miként bontakozott ki valóban széles körű párbeszéd az eutanáziáról, ebben a cikkünkben írtunk részletesen. (via hvg.hu)