Visszaléptek a bolgárok az orosz gáz megadóztatásától

gazdaság
2023 november 20., 15:39

A bolgár kormány eltávolította a 2024-es költségvetéséből az orosz gázra kivetett adóból származó, 1,2 milliárd euróra becsült tervezett bevételt. A kormánykoalíció kételkedik abban, hogy valóban elő tudnák teremteni az összeget, írja az Euroactiv Aszen Vasziljev bolgár pénzügyminiszter vasárnapi közlése alapján.

photo_camera Egy cső Bolgár-szerb gázvezeték építkezésén február 1-jén. Bulgária az év elején kezdte meg a régóta halogatott gázvezeték-összeköttetés építését, hogy növelje a gázszállítások biztonságát a Kelet-Balkánon. Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

A gáztranzitdíj emelésére reagálva Magyarország november elején kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Bulgáriával szemben, mivel a várakozások szerint az emelés 30 százalékkal emelte volna a gáz árát a magyar és a szerb piacokon. Az Európai Bizottság azonban már október végén azt mondta, Bulgáriának joga van hozzá, hogy 10 euró/MWh adót tegyen az orosz gázra.

A bolgár vezetés azt ígérte, a pénzt a Gazpromtól szednék be, ami nem eredményezné a gázár emelkedését. Ebben azonban még a kormánykoalíció tagjai sem voltak biztosak. A másik probléma az volt, hogy nehéz megállapítani, mi is számít orosz gáznak, mivel a Bulgárián át érkező szállítmány alapból keverékként érkezik. Az orosz gáz Törökországon felől érkezik, így - az orosz kormány érdekeivel összhangban - nehéz megállapítani, hány százalékban, honnan eredeztethető .

Vasziljev azt mondta, hogy ha az orosz Gazprom - amely eddig nem reagált az adóra - megtagadná a fizetést, akkor a cég pénzügyi biztosítékait, és az országban található vagyontárgyait lefoglalnák. A koalícióhoz tartozó GERB azonban azt mondta, talán soha nem hajtják be a díjat, és követelte az összeg kizárását a költségvetésből. Ez közel 1 százalékkal növelheti Bulgária költségvetési hiányát.