A Medián felmérése szerint a magyarok kétharmada támogatja az eutanáziát

belföld
2023 november 22., 11:54

A Medián felmérése szerint a magyarok kétharmada, a Fidesz-szavazóknak pedig a fele támogatja az eutanáziát, írja a hvg360.

Csaknem minden második állampolgár (47 százalék) az aktív eutanáziát is támogatná, tehát azt, amikor az orvos adja be a betegnek a halálos injekciót, míg egyötöd körül van azoknak az aránya, akik csak a passzív eutanáziával értenek egyet, tehát azzal, hogy bizonyos reménytelen esetekben az orvos megszüntethesse az élet fenntartásához szükséges kezelést.

Emellett jelentősen csökkent az eutanáziát teljesen elutasítók száma, a korábbi, 2013-as 38 százalék helyett, már csak 21 százalék vélekedik így. A felmérés szerint ugyanakkor a kérdés csak részben politikai jellegű (az ellenzéki szavazók jóval nagyobb arányban fogadják el, mint a kormánypártiak), elsősorban inkább valláserkölcsi megfontolások alapján szavaznak az emberek. Azoknak ugyanis, akik azt állítják, hogy vallásosak és egy intézményesített egyház tanítását követik, csak kevesebb mint a fele, a nem hívőknek viszont közel kilenctizede támogatja az eutanázia valamilyen formáját.

A felmérést Karsai Dániel ügye kapcsán készítették. Az alkotmányjogásznál tavaly nyáron diagnosztizáltak ALS betegséget, ami a központi idegrendszer mozgásért, beszédért, nyelésért és légzésért felelős izmainak pusztulásával, idővel teljes bénulással és fulladással jár. A betegség kialakulásának pontos okai nem ismertek, így nem is gyógyítható. Sokak mellett a világhírű asztrofizikus Stephen Hawking is ebben szenvedett. A 46 éves Karsai a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pereskedik azért, hogy maga dönthessen az élete végéről. Az aktív életvégi döntések ugyanis nem legálisak Magyarországon.