Góbé módra szerződtetett szerződésszegő szövetségi kapitány ügye borzolja a kedélyeket a magyar hokiban

sport
2023 november 22., 19:07

„Szeretném kihangsúlyozni, hogy a fehérvári klub minden szerződéses kötelezettségét teljesítette Kevin Constantine felé, ugyanez nem mondható el róla az egyoldalú szerződésbontás kapcsán. Voltak már hasonló ügyeink, minden esetben, legyen szó akár játékosról vagy edzőről, akitől elköszöntünk a szerződés lejárta előtt, akkor felé a lezárás mindig megtörtént egy jogilag tiszta egyezség formájában. Az én regnálásom óta ennek mindig eleget tett a klub, és eleget is fog tenni.”

Ezt Gál Péter Pál, a Fehérvár AV19 SC elnöke nyilatkozta a FEOL című megyei lapnak kedden, azok után, hogy a magyar jégkorongos szubkultúrában egyre nagyobb hullámokat vetett a Kevin Constantine-szappanopera. Akiről szó van, az nem más, mint az osztrák bázisú bajnokságban, az ICEHL-ben érdekelt Hydro Fehérvár AV19 volt vezetőedzője és a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya. A pályafutása korábbi szakaszában a világ legerősebb ligájában, az NHL-ben is megfordult 64 éves amerikai szakember két szezonon át irányította a magyar ICEHL-csapatot, és az elsőben, a 2021/22-esben történelmi sikert ért el, az együttes döntőt játszhatott, méghozzá úgy, hogy előzőleg soha nem sikerült bejutnia a legjobb négy közé sem.

Felrúgott szerződések

Érdemei elismeréseként ekkor nemcsak a klub kötött Constantine-nal hosszabb távra szóló szerződést, hanem a története harmadik A csoportos világbajnokságára készülő magyar válogatott irányítására is felkérte őt a jégkorongszövetség, ez a kontraktus 2+1 évre szólt. Az edzőnek a Fehérvárral ugyan nem sikerült megismételnie az előző évi produkciót, és a nemzeti csapat sem tudott bent maradni az elitben – egy túlórás győzelem összejött a franciák ellen, de az osztrákok elleni sorsdöntő meccsnek vereség lett a vége büntetőkkel, így megint kiestünk –, de ennek ellenére sem voltak elégedetlenek a munkájával az illetékes vezetők és a szurkolók.

Ehhez képest meglepődött mindenki a honi jégkorong világában, amikor július közepén kiderült, hogy a szabadságát a tengerentúlon töltő Constantine nem tér vissza, és egyoldalúan felbontja mindkét szerződését. A történtekről klubja és a válogatott részéről is csalódottan nyilatkoztak, a fehérváriak különösen is bosszúsak voltak, Szélig Viktor általános igazgató például így fogalmazott: „Nem így képzeltem el a kifejezetten baráti viszony lezárását. Teljesen felkészületlenül ért minket a döntése, hiszen kész termékkel vagyunk a következő szezon kapujában, egy olyan programmal, amit közösen raktunk össze, a terveken együtt dolgoztunk.”

photo_camera Kevin Constantine a Hydro Fehérvár AV19 kispadján Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Röviddel később kiderült, a 64 éves szakember az egyik minőségi kanadai juniorligában, a Western Hockey League-ben (WHL) versenyző Wenatchee Wildnál kap vezetőedzői állást. Pályafutásának magyar vonatkozású fejezete ezzel le is zárulhatott volna – a Fehérvárnak hazai edzője lett a fiatal Kiss Dávid személyében, a válogatott élére némi szerencsétlenkedés után a sportigazgató Don MacAdam került –, csakhogy Constantine már azelőtt megbukott odaát, hogy érdemben elkezdődött volna a szezon.

Ezt a sztorit a 444 is megírta október elején: a WHL fegyelmi vizsgálat után határozatlan időre eltiltotta őt, mivel megsértette a liga magatartási normáit azzal, hogy „diszkriminatív jellegű megjegyzéseket” tett. A verdikt szerint ha később ismét a ligában szeretne dolgozni, azt külön kell kérelmeznie, de legkorábban 2025 júliusában tehet ilyet, azaz az eltiltás minimum két évre szólt. Constantine-t nem sokkal korábban, szeptember 24-én függesztették fel, miután a WHL-hez hivatalos panasz érkezett a magatartásával kapcsolatban. Hogy pontosan mit mondott, és kinek mondta azt, arról nem jelentek meg érdemi információk.

A székelyek színre lépnek

Innentől nagyjából egy hónapot kellett várni a legújabb és legmeghökkentőbb fordulatra. November eleje környékén kezdett terjedni a hír, hogy a magyar bázisú nemzetközi jégkorongbajnokságban, az Erste Ligában érdekelt, ott az évek során több bajnoki címet is szerzett székelyföldi csapat, a Csíkszeredai Sportklub megkörnyékezte Kevin Constantine-t.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.