India újra kiad vízumot a kanadaiaknak

külföld
2023 november 22., 10:40

India újra kiad e-vízumot a kanadai turistáknak és üzletembereknek, miután két hónappal ezelőtt felfüggesztette azt, amiért Kanada azzal vádolta az indiai kormányt, hogy részt vett egy kanadai szikh szeparatista vezető meggyilkolásában, jelentette be az indiai kormány.

Bár a lépés valamennyire enyhíti a két ország közötti feszült hangulatot, nem valószínű, hogy emiatt jobb viszonyba is kerülnek. A vízumkérdésben enyhülés már szeptemberben is látszott, amikor egy hónappal a felfüggesztés után 13-ból 4 kategóriában feloldották a korlátozást.

Justin Trudeau és Narendra Modi a G20-csúcson, 2023. szeptember
photo_camera Justin Trudeau és Narendra Modi a G20-csúcson, 2023. szeptember Fotó: EVAN VUCCI/AFP

A két ország között akkor romlott meg a viszony, amikor Justin Trudeau bejelentette, hogy vizsgálják az indiai kormány potenciális szerepét Hardeep Singh Nijjar szikh szeparatista vezető júniusi meggyilkolásában. A férfit 2020-ban terroristának minősítették Indiában, mert a khalisztáni mozgalom támogatója - ami az anyaországtól elszakadva önálló államot hozna létre a szikh vallás híveinek. Nijjart júniusban egy szikh templom előtt lőtte agyon két álarcos fegyveres Surreyben, Vancouver központjától körülbelül 30 kilométerre. India ezután óvatosságra intette Kanadában tartózkodó állampolgárait az India-ellenes hangulat miatt, majd bejelentette, hogy szünetelteti a vízumkiadást a kanadai állampolgároknak. (Reuters)