Pénzmosással gyanúsítják Nobilis Kristófot az agrártárcát érintő kétmilliárdos botrányban

belföld
2023 november 22., 14:49

Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség Nobilis Kristófot abban a pénzmosás miatt indult eljárásban – értesült a 24.hu. A nyomozás az agrártárcát érintő, több mint kétmilliárd forintos hűtlen kezeléssel van összefüggésben.

A milliárdos üzletember – akinek a fia Nobilis Márton, az agrártárca statisztika-mágiával is foglalkozó államtitkára – panasszal élt a gyanúsítása ellen. A 24.hu megkeresésére a védője, Papp Gábor azt közölte: Nobilis Kristóf nem követett el bűncselekményt, és részletes vallomásában „tényekkel fogja alátámasztani, hogy a gyanúsítása képtelenség.”

A Direkt36 kedden adott hírt arról, hogy miközben az egykori agrárminisztériumi helyettes államtitkár, Nagy János ügyét követte, az egyik leggazdagabb magyar milliárdosba, Nobilis Kristófba botlott. A 2,2 milliárd forintból ugyanis, amelynek hűtlen kezeléssel Nagyot vádolják, 1,2 milliárd forint a Robson Holding & Finance Corp. nevű panamai offshore cég svájci bankszámláján landolt. Ennek a 2007-es bejegyzésű offshore társaságnak „az aláírásra jogosult tisztviselője nem más, mint Nobilis Kristóf” – írta az oknyomozó portál.

Az ügy háttere az, hogy 2019 tavaszán az minisztérium épp felszámolás előtt álló háttércége, a Nemzeti Kataszteri Program (NKP) NKft. nevű állami társaság Nagy János utasítására 2,2 milliárd forintot fizetett két ügyvédi irodának: Kovács P. Zoltán irodája 1,7 milliárd, Őszy Tamásé 500 millió forintot kapott. A Direkt36 úgy számolt, Kovácsék oldalanként 283,3 millióért, Őszyék oldalanként 62,5 millióért „dolgoztak”. Az idézőjel nem véletlen: az ügyészség szerint az ügylet összes szereplője tudta, hogy a szerződések nem valódi munkavégzésre irányulnak.

Nobilis évtizedek óta a legvagyonosabb magyarok közé tartozott. Spéder Zoltánnal és a Fidesz-közeli Schmidt Mária történésszel együtt éveken át tulajdonos volt a fővárosi ingatlanpiac meghatározó cégében, a BIF Nyrt.-ben, 2005-ben ő vette meg – majd adta tovább Spédernek – az Indexet és a körülötte lévő cégcsoportot, majd az ő tulajdonlása idején lett a mára a kormánymédia főemberévé vált Vaszily Miklós először az Index vezérigazgatója. Nobilis vette még 2013-ban azt a Lánchíd Palotát, amelyben az állami tulajdonú Eximbank székhelye volt (az ügyből vádemelés is lett). Az épületet később az orosz kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank vette meg, amelynek itt volt a székhelye is.