Egy gyerekeket érintő, légzőszervi megbetegedés miatt kért információkat a WHO Kínától

külföld
2023 november 23., 08:18

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részleteket kért Kínától a légzőszervi megbetegedések és a gyerekeket érintő tüdőgyulladásos megbetegedések számának növekedése miatt.

photo_camera Fotó: HITOMI SADASUE/The Yomiuri Shimbun via AFP

A Nemzeti Egészségügyi Bizottság kínai szakemberei november 13-án tartottak sajtótájékoztatót, ahol a légúti megbetegedések számának növekedéséről számoltak be. A növekedést elsősorban a koronavírus miatti korlátozások feloldásának tulajdonították, valamint olyan, korábbról is jól ismert vírusoknak, mint az influenza és az RSV, illetve a cseppfertőzéssel terjedő, tüdőgyulladást okozó mycoplasma pneumoniae.

A CNN azt írja, egy nemzetközi, fertőző betegségekkel foglalkozó központ szerint Kínában sok helyen terjed egy légúti betegség, de egyelőre nem világos, hogy mikor kezdődött a járvány, annyi biztos, hogy „túlnyomórészt” gyerekek betegedtek meg, ami pedig arra utal, hogy leginkább az iskolákban terjed.

A WHO emiatt kért járványügyi információkat és laboreredményeket Kínától, illetve további részleteket a kórokozók terjedésének tendenciáiról és az egészségügyi rendszerekre nehezedő terhekről.

Az Egészségügyi Világszervezet azt tanácsolja a Kínában élőknek, hogy viseljenek maszkot, mossanak rendszeresen kezet és tegyenek meg minden óvintézkedést, vagyis adassák be az ajánlott védőoltásokat is.