Magyarázat Mindszentyre

vallás
2023 november 23., 04:57

Aznap, amikor tavaly október 23-án Orbán Viktor Zalaegerszegen átadta a Mindszentyneumot, Ungváry Krisztián a Telexen igyekezett árnyalni a Mindszenty Józsefről kialakított képet, mivel „Magyarországon egyetlen más egyházi személyt sem övezett akkora állami kultusz, mint Mindszenty Józsefet”.

Ezt a Mindszenty Alapítvánnyal folytatott vita követte, mostanra pedig megjelent a történész A Mindszenty-mítosz – Értékek és választások című könyve is, amihez Ungváry egy rövid bevezető videót is készített:

link Forrás

Az Open Books kiadónál megjelent könyvet a már évente új kötettel jelentkező Ungváry kedd este a Művész Moziban Nyáry Krisztián íróval együtt mutatta be.

Ungváry elmondta, hogy nem írta volna ezt meg, ha a kormány nem teszi a néhai bíborost, esztergomi érseket, Magyarország egykori prímását az emlékezetpolitika központi alakjává. Azt viszont, hogy mi a fontos, az emlékezetpolitika jelöli ki.

A nagyközönség korábban nagyjából annyit tudott Mindszentyről, hogy ultrakonzervatív volt, és nem szerette se Horthyt, se Rákosit. De pontosan mi a baj vele? – kérdezte Nyáry. Ungváry szerint az, hogy valaki antikommunista, még nem garantálja, hogy példakép legyen, például a nácik is antikommunisták voltak (igaz, 1939 és 1941 között volt egy összeborulás).

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.