A londoni rendőrség részletes magatartási normákat szabott a palesztinpárti tüntetés résztvevőinek

külföld
2023 november 24., 19:52
  • Részletes magatartási normákat szabott a londoni rendőrség a szombatra meghirdetett újabb palesztinpárti tüntetés résztvevőinek.
  • A Scotland Yard közölte, hogy a demonstrációt biztosító rendőrök „robusztus közbelépésére” számíthatnak azok, akik bármilyen bűncselekményre ragadtatják magukat.

Ez lesz a hetedik olyan szombat egymás után, amikor tüntetők vonulnak London utcáira, tiltakozva a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen. A tüntetésre a szervezők legalább 100 ezer embert várnak.

A Scotland Yard péntek este közzétett tájékoztatásában arra figyelmeztette a szombatra meghirdetett londoni tüntetés résztvevőit, hogy a rendőrség a demonstráción felhangzó jelszavak – mint amilyen „A folyótól a tengerig!” – tartalmát is szoros figyelemmel követi, nem fogja eltűrni a gyűlöletbeszédet, és azt sem, hogy a tüntetők terrorcselekményeket (gyilkosságokat, emberrablásokat) dicsőítsenek vagy propagáljanak.

photo_camera Fotó: Boris Roessler/dpa via AFP

A tömegben kifejezetten ilyen tevékenységek észlelésére és azonosítására kiképzett rendőrök lesznek, akik figyelik, hogy feltűnnek-e gyűlöletre szító plakátok, vagy elhangzanak-e törvénysértő jelszavak – áll a Scotland Yard figyelmeztetésében, de erről szórólapokon is tájékoztatják a szombati tüntetés részvevőit. A demonstrációt 1500 fős rendőri kontingens biztosítja, és lesznek köztük arabul beszélő rendőrök is.

Vasárnap – a Hamász terrortámadása óta először – az antiszemitizmus ellen rendeznek nagyszabású demonstrációt Londonban. A szervezők erre a felvonulásra legalább 45 ezer résztvevőt várnak.

A 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult civil biztonsági szervezet, a Community Security Trust (CST) heti összesítése szerint a Hamász október 7-i támadása és november 22. között 1563 antiszemita indíttatású incidensről tudnak. A CST szerint még nem volt példa 1,5 hónap alatt ilyen sok antiszemita támadásra Nagy-Britanniában azóta, hogy a rendszeres adatgyűjtés 1984-ben elkezdődött. (MTI)