Karácsony Gergely lemondatná Varga Mihályt

POLITIKA
2023 november 24., 07:49

A Fővárosi Önkormányzat csütörtökön tett feljelentést hivatali hatalommal való visszaélés miatt, miután a Magyar Államkincstár 5,6 milliárd forintot vett le inkasszóval a számlájáról. Mindezt annak ellenére lépte meg, hogy a szolidaritási hozzájárulás vitatott mértéke miatt indult per részeként a főváros jogvédelmet élvezett.

Péntek reggel Karácsony Gergely már a pénzügyminiszter távozását követelte, mert jogszerűtlennek tartja a döntést: „ Jogerős bírósági döntés mondta ki, hogy a kormány nem vehet le több pénzt a főváros számlájáról. Épp eleget fizettünk már, a bíróság pedig kimondta, hogy a fővárosi közszolgáltatások további zavartalan működése előrébb való, mint a jogilag is vitatott kormányzati sarc kifizetése. Ehhez képest az államkincstár újabb 5,5 milliárdot inkasszált a számlánkról.

Ez egyszerű lopás, és hatalommal való visszaélés, amiért Varga Mihály pénzügyminiszter a felelős!

Ha ez nem lenne elég, ahelyett, hogy a pénzügyminiszter sűrű elnézések után gyorsan visszautalná az ellopott pénzt, azzal vádol meg minket, hogy néhány hét alatt szinte teljes egészében elvertük a számlánkon lévő 100 milliárd forintot. Pedig pontosan tudható, hogy a kerületi önkormányzatoknak utaltuk tovább az általunk beszedett iparűzési adóból a nekik járó részt. Két eshetőség van. Az egyik, hogy a pénzügyminiszter ennyire nem ismeri az alapvető jogszabályokat. A másik, hogy ismeri őket, de mégis hazudik. Végül is mindegy.

Azonnal távoznia kell a kormányból!