Elhagyta Gázát a túszok első szabadon engedett csoportja

külföld
2023 november 24., 14:48

Az orvosi vizsgálat után már találkozhatott is a családtagjaival az a délután négykor szabadon engedett 13 izraeli túsz, akit a Vöröskereszt segítségével Egyiptomon keresztül szállították haza, írja a BBC.

photo_camera A kiszabadult túszok a Vöröskereszt menőjében Fotó: MOHAMMED ABED/AFP

Őket szabadították ki:

link Forrás

Közben a 39 palesztin foglyot is szabadon engedték a Beitunia átkelőhelynél, ahol korábban egy palesztin férfiakból álló csoport összecsapott az izraeli rendfenntartókkal, akik gumilövedékkel és könnygázzal oszlatták tömeget.

photo_camera Fotó: MOHAMMED ABED/AFP

Péntek reggel négynapos tűzszünet vette kezdetét, melynek ideje alatt az előzetes egyezség értelmében a Hamász átad 50 nőt és gyereket, akiket még az október 7-i támadás idején ejtettek túszul. A másik oldalról minden izraeli túszért cserébe három palesztint engednek el a börtönökből.

A palesztin rabokat egy Izrael által összeállított listáról választották ki, melyen olyan nők és kiskorúak szerepelnek, akiket különböző bűncselekményekkel vádolnak. A listán szereplők kevesebb mint negyedét ítélték el, túlnyomó többségük előzetes letartóztatásban várja a bírósági tárgyalásokat.

A palesztin foglyokat szállító busz.
photo_camera A palesztin foglyokat szállító busz. Fotó: MOSTAFA ALKHAROUF/Anadolu via AFP

A tűzszünetet a nyilvánvaló nemzetközi nyomáson túl konkrétan Katar közreműködésével sikerült összehozni. A katari miniszterelnök, Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani sejk már múlt hét vasárnap azt mondta, nincs sok akadálya a humanitárius szünetnek. Reggel óta több mint hatvan, orvosi ellátmányt, üzemanyagot és élelmiszert szállító teherautó érkezett Egyiptomból a Gázai övezetbe.

Az IDF pénteken is hangsúlyozta, hogy a tűzszünet nem jelenti a háború végét. Arról is beszámoltak, hogy a fegyverszünet első óráiban civilek próbáltak meg átkelni észak felé a Gázai övezet északi és déli részét elválasztó folyón, ezt azonban az izraeli fegyveres erők megakadályozták.