Sztrájkolnának a Volán buszsofőrei, a cég szerint indokolatlanul

közlekedés
2023 november 24., 19:25

A bértárgyalások felgyorsítása érdekében december 10-re és 11-re sztrájkot jelentett be a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), írja az MTI. A Volánbusz sofőrjei legutóbb novemberben beszéltek a kétnapos munkabeszűntetésről, akkor Dobi István, a SZAKSZ elnöke a Mércének akkor azt mondta, hogy a sztrájk az adventi időszakban valósulhat meg.

photo_camera Fotó: Faludi Imre/MTI/MTVA

Most azért sztrájkolnának, mert a Volánbusz a szakszervezet 25 százalékos bérfejlesztési igényére a tulajdonos felhatalmazásának hiányában pénteken nem tett ajánlatot. Ugyanakkor a Volánbusz és a MÁV Zrt. képviseletét ellátó felső vezetők azt mondták, mindent elkövetnek azért, hogy január 20-ig megállapodjanak. Míg a buszsofőrök mindkét nap részt vesznek a sztrájkban, addig a karbantartó munkások és a szellemi munkakörben dolgozók december 11-én szüntethetik be a munkát.

A Volánbusz közölte, indokolatlannak tartja a kétnapos sztrájkot. Azt írták, az idei évre vonatkozóan érvényes bérmegállapodás van hatályban, amit a társaság vezetése maradéktalanul betartott, de felelős munkáltatóként szándékukban és érdekükben áll megállapodást kötni a jövő évi bérfejlesztésről. „A Volánbusz elkötelezett abban, hogy mielőbb, de legkésőbb 2024. január 20-ával lezárja a jövő évi bértárgyalásokat, és megkösse a bérmegállapodást az arra jogosult érdekvédelmi szervezetekkel.”