Máris belebukott egy csalással kapcsolatos botrányba a Wilders által kinevezett koalíciós tárgyaló

külföld
2023 november 27., 18:10

Geert Wilders beismerte, hogy nem indul álomszerűen a kormányalakítás, miután a koalíciós tárgyalások felügyeletére kinevezett tisztviselő csalási vádak miatt lemondott, mielőtt hozzáláthatott volna a rá kiszabott feladathoz.

A Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) a múlt szerdai választásokon a 150 fős holland parlamentben a mandátumok csaknem negyedét szerezte meg, mintegy 10 mandátummal többet, mint azt eredetileg jósolták. A Trump-frizurás Wilders hatalmas választási győzelme után ahhoz, hogy kormányra lépjen el kellett kezdenie keresni a koalíciós partnereket.

Ehhez pedig a holland politikában megszokott módon Wilders megbízta a PVV szenátorát, Gom van Strient. Csakhogy a hétvégén az NRC Handelsblad nevű újság megírta, hogy Van Strien egyike volt azoknak, akiket az Utrecht Holdings azzal vádolt, hogy „szabálytalanul” kezelték az Utrechti Egyetem és az Utrechti Egyetemi Orvosi Központ kereskedelmi kiválását. Van Strien hétfőn minden csalással kapcsolatos vádat visszautasított, de azonnal hatállyal lemondott a pozíciójáról. Wilders azt ígérte, hogy a helyére olyat fog kinevezni, aki „távolabb van a politikától.”

Wilders Szabadságpártja, a VVD és Pieter Omtzigt centrista pártjának (NSC) koalíciója együttesen 81 mandátummal rendelkezne, de ahhoz, hogy koalícióra lépjenek egymással, valószínűleg még hónapokig tartó tárgyalásokra lesz szükség. Ami viszont egészen biztosnak tűnik, hogy Wilders egyik párttal sem tudna olyan kormányt alakítani, ami osztaná az EU-ellenes elképzeléseit. Arról, hogy Wilders hogyan nyerhetett ekkora fölénnyel ebben a cikkben írtunk. (Guardian)