link Forrás

Megmutatjuk a hatalom valódi arcát

Média
2023 november 29., 04:57

Az Orbán-rendszer, mint az információs autokráciák általában, demokráciának álcázza magát.

Látszólag működteti a liberális demokrácia intézményeit, csak éppen kiüresíti, megszállja, ellenőrzése alá vonja, hatalmi gépezete részévé teszi valamennyit.

Látszólag szabad a nyilvánosság.

Látszólag működik a jogállam.

A rendszer látszólag leváltható, látszólag szabad választásokon.

Valójában az Országgyűlésből, a politikai viták egykori színhelyéből központi utasításra termelő törvénygyár lett, az ügyészségből az igazságszolgáltatás ellenőrzésének felülről vezérelt politikai eszköze, a sajtó elfoglalt részéből pedig lejáratókampányokat és dicshimnuszokat rendelésre közlő kommunikációs felület.

A rendszer megtesz mindent, hogy elrejtse valódi arcát, kíméletlen propagandagépezetének működését, a gazdaság megszállt területeiről és az állami erőforrásokból szerzett, hatalom-újratermelésre költött ezermilliárdok útját.

A 444 arra törekszik, hogy megmutassa a rendszer működését, a valódi arcát, a majorságokká, kastélyokká, ingatlanbirodalmakká, szuperjachtokká alakított ezermilliárdok sorsát, az államilag vezérelt karaktergyilkos médiahadjáratok anatómiáját, a társadalomra gyakorolt hatásait.

Szerintünk a független sajtónak ez a dolga. Mára alig tucatnyi függetlennek nevezhető orgánum – tréfa: csak hírmondó – maradt Magyarországon.

A most beterjesztett szuverenitásvédelmi törvénytervezet ezt a maradék független sajtót is célba veheti, és megpróbálhatja sarokba szorítani, esetleg megfosztani bevételeinek egy részétől.

Részletes elemzésbe most még nem bonyolódnánk, ez nem az az alkalom, de megjegyzendő, hogy nagyon-nagyon súlyos a tervezett törvényszöveg. Létrehoz egy hivatalt (tulajdonképpen hatóságot) korlátlan vizsgálati jogkörrel, és teljesen kívül helyezi a jogrendszeren, nincs fellebbviteli fórum, bírósághoz fordulni nem lehet, amit ez a hivatal megállapít (és elég jól sejthető, mit akar megállapítani), az úgy van, kész.

A rendszer természetesen most is álcázza nyers hatalompolitikai intézkedéseit: szuverenitásvédelemnek nevezi saját hatalmi monopóliumának védelmét. A tervezet láthatóan nem irányul az ország szuverenitását valóban fenyegető veszélyek, az orosz vagy kínai kémtevékenységek, gazdasági befolyásszerzések, dezinformációs műveletek ellen, viszont célja lehet az Orbán hatalmát bármilyen módon korlátozni képes vagy erre képesnek tartott szervezetek gyengítése vagy ellehetetlenítése. Megpróbálhatja például megfosztani a független médiacégeket legálisan megszerzett – például európai pályázatokon nyert – forrásaitól.

A már csak látszólagos piacnak nevezhető hazai reklámpiac nagyobb részéről kiszorítottak bennünket: lassan nem marad távközlési szolgáltató, nagy bank vagy pénzügyi szolgáltató cég (hagyományosan a legnagyobb hirdetők), amely ne orbánista kézen lenne vagy ne kapcsolódna a gazdasági háttérbirodalom vagy az állam valamely csápjához.

A független médiát csak az olvasói tarthatják életben. Csak az előfizetés (illetve az olvasói támogatás) lehet biztos és független gazdasági alap. Csak ez kínál esélyt, hogy megbirkózzunk a rendszer által állított csapdákkal, akadályokkal. A 444 két éve indította előfizetői programját, és ma már az olvasóitól kapja bevételei legnagyobb részét.

Arra kérjük önöket/titeket, hogy fizessenek/fizessetek elő, támogassanak/-tok, hogy dolgozhassunk tovább, és megmutathassuk, amit a hatalom el akar titkolni.

Kiemelt videóink