Kormányinfó: Tényleg lehet „mini Dubaj” Zuglóban

Néhány téma, ami biztosan felmerül a csütörtöki kormányinfón. Kereken három hét után lép újra újságírók elé Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra. Kövesse velünk élőben!

2023 november 30., 14:05

A kormányülésen sem beszéltek a főpolgármester-jelöltről

Nem került szóba a kormányülésen sem a főpolgármester-jelölt kérdése, válaszolta a Blikknek Gulyás. "És esetleg Wintermantel Zsoltnak örülnének-e?" Sok alkalmas jelöltet látok a Fideszben, múltkor neveket is említettem, ő is a felsorolásban szerepelt, mondta a miniszter.

2023 november 30., 14:00

Lesz majd orbános kormányinfó

Nyugtatta meg az egybegyűlteket a miniszter, de nem mondta el, mikor.

2023 november 30., 14:00

Gulyás: A repülőtér egy aranytojást tojó tyúk

"Azért, hogy jobb gazdasági helyzetben legyünk ezután, az egy aranytojást tojó tyúk" - válaszolta Gulyás a 444-nek arra, hogy mi indokolja jelen helyzetben a repülőtér megvásárlását.

Gulyás szerint komoly fejlesztésre van szükség, ami együtt jár azzal, hogy több turista jön majd az országba, az több adóbevételt, és az ország számára összehasonlíthatatlan népszerűséget jelent. Szerinte gy talán nem csak a bulituristák, hanem komoly légitársaságokkal utazók is jönnének.

2023 november 30., 13:59

A miniszterasszonyt még véletlenül sem vádolnám színezéssel – mondta Varga Juditról Gulyás

Gulyás Gergely korábban arról beszélt, hogy nem lesz semmilyen hatással a Szuverenitásvédelmi Hatóság a sajtóra, ehhez képest Varga Judit idegen érdekeket képviselő liberális médiáról beszélt a parlamentben – erre az ellentmondásra kérdezett rá a hvg.hu. A miniszter szerint egy parlamenti vitán sok minden előkerülhet. „Akkor a miniszterasszony kiszinezte ezt a javaslatot?” – kérdezte a riporter. „A miniszterasszonyt még véletlenül sem vádolnám színezéssel” – válaszolta Gulyás.

2023 november 30., 13:54

Heteken belül megveszi az állam a repteret

Mondta a hvg.hu kérdésére a miniszter.

2023 november 30., 13:53

"Bulvárkampányt folytat a kormány?"

- kérdezte Herczeg Márk, a 444 újságírója Gulyás korábbi válaszára utalva, miszerint Alex Soros kezének leragasztása bulvár téma. "Van egy plakát, annak van világos üzenete és mondanivalója, az, hogy valaki kézzel vagy kéz nélkül van-e rajta, szerintem nem kormányzati hatáskör" - mondta Gulyás. Nem a kormány kérte a leragasztást, Gulyás szerint lehet, hogy maga Alex Soros kérte.

2023 november 30., 13:52

A Dörmögő Dömötörhöz hasonlította Gulyás a Magyar Hangot

Komoly, nagy újságok járhatnak kormányinfóra, a Dörmögő Dömötör például nem – válaszolta Gulyás kollégánknak arra a kérdésre, hogy miért nem mehet a Magyar Hang a tájékoztatóra.

2023 november 30., 13:50

Továbbra sem tartja jó dolognak azt a miniszter, hogy egy éven belül változtatnak a választás szabályain

Továbbra sem tartja jó dolognak azt, hogy egy éven belül változtatnak a választás szabályain, de nem tartja nagy dolognak a Mi Hazánkos törvénymódosítást, mert az kizárólag a fővárosi közgyűlést érinti, más települést nem – válaszolta a 444 kérdésére a miniszter.

2023 november 30., 13:46

"Ennyire voltunk képesek"

Az Economx azt kérdezte, hogy a korábbi kormányinfón ígért béreket érintő bejelentés lesz-e ma. "Már túl is vagyunk rajta", mondta Gulyás, csak akkor még nem volt megállapodás a minimálbér-emelésről. "Akkor más nem lesz? - kérdezte az újságíró. "Ennyire voltunk képesek" - mondta Gulyás.

A kórházi adósságról Gulyás azt mondta, a kormány keresi a felelősöket, már információik is vannak. Szerinte az adósság több tényezőből áll össze. Ugyan a rezsitámogatás jelentős volt, de még ennél is magasabbal voltak az energiaárak, de ez nem ok önmagában. Több ellátást számoltak el a kórházak, mint amire előzetesen számítottak, a fenntartással kapcsolatos költségek is emelkedtek, valamint hiányzott a menedzsment a kórházvezetés részéről, ami időben jelezte volna a problémákat. Ennek ellenére ez nem elfogadható, alapvetően kell változtatni a rendszeren, mondta.

2023 november 30., 13:46

15 százalék körüli lehet a keresetnövekedés

Stabil gazdasági növekedéssel számol a kormány, ez 2,8-4 százalék közötti értéket jelenthet. A teljes foglalkoztatás fentmarad és 15 százalék körüli lehet a keresetnövekedés.

2023 november 30., 13:43

Van még értelme a kamatstopra vonatkozó nemzeti konzultációs kérdésnek?

Merült fel az Mfor újságírójában. De 2024 hosszú a miniszter szerint. És most csak áprilisig és júliusig hosszabbították meg, ahogy ezt a tudósításunk elején mi is írtuk. Az is felmerült a kérdés kapcsán, hogy a diákhitel már 20 százalékos kamatozással futna a miniszter szerint, ha nem lenne kamatstop.

2023 november 30., 13:41

Mi nem külföldi cégeket akarunk kivezetni, hanem azt akarjuk, hogy magyarok is lehessenek fővállalkozók

Ezt mondta a miniszter az Economx kérdésére.

2023 november 30., 13:36

Inkorrekt, amit az EU Szerbiával csinál

A Magyar Fórum utolsó kérdésre a balkáni EU-csatlakozásról szólt. Gulyás elismételte, amit ma már többször kijelentett: Szerbiának minél hamarabb csatlakoznia kellene. A miniszter szerint inkorrekten jár el a közösség a déli szomszédunkkal szemben. Az EU-s elnökség idején majd felhívjuk erre a figyelmet.

2023 november 30., 13:34

Gulyás nem tud arról, hogy átcsomagolt ukrán gabona érkezett volna hazánkba

A Magyar Fórum kérdésére válaszolta ezt a miniszter.

2023 november 30., 13:33

Miért nem tudni, hogy ki lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje?

- kérdezte az Index. Mert a párt elnöksége nem hozott döntést erről, válaszolta Gulyás

Gulyás márciusban azt mondta, nem tartja helyesnek, hogy egy évvel a választás előtt változtatnak a választási törvényen. Ezt az állítását most is tartja, ezért nem is nyújtott be módosítót.