Kirúgtak még két vezetőt az Országos Kórházi Főigazgatóságtól

belföld
2023 december 02., 08:48

Azután, hogy csütörtökön leváltották Jenei Zoltánt, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőjét, szombaton újabb vezetőket menesztettek: Szondi Zita, az OKFŐ megbízott főigazgatójának javaslatára Orbán Viktor felmentette tisztségéből Tóbiás Tamás gazdasági és Miklovicz Zoltán informatikai főigazgató-helyettest, írja az MTI.

Betegváró a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában Miskolcon 2023. március 10-én.
photo_camera Betegváró a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában Miskolcon 2023. március 10-én. Illusztráció: Vajda János/MTI/MTVA

A Belügyminisztérium közleménye szerint helyettesítésük megoldott, az OKFŐ működése folyamatos és zavartalan, az érintett vezetői álláshelyek betöltéséről később születik döntés.

A kormány Jeneit teszi felelőssé az ágazat „gazdálkodási problémái” miatt, ami alatt minden bizonnyal a kórházak és a szektor példátlan eladósodását kell érteni. De a Népszava szerint a 2020-ban kinevezett Jeneit okolják azért is, hogy az intézmények gazdasági-műszaki üzemeltetésének leválasztása a kórházakról eddig nem éppen sikertörténet.

A magyar kórházak adóssága sosem volt még olyan magas, mint október végén, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő pedig kedden hozta nyilvánosságra, melyik intézmény mekkora összeget kaphat a számlái kifizetésére. Nagy a szórás: van olyan kórház, amelyik az adósságainak 25, de olyan is, amelyik a kifizetetlen számlák 95 százalékára kapott támogatást. Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint a kórházak azért adósodtak el ilyen mértékben, mert trükköznek és csalnak. A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely egy vonatkozó kérdésre azt mondta, a kormány dolgozik rajta, hogy felelőst találjon.