Változtatni kell a mozgósítási rendszeren Ukrajnában, fiatalabb újoncokra van szüksége a hadseregnek

külföld
2023 december 02., 12:11

A toborzás kérdése jó ideje nyilvános vita tárgya Ukrajnában, éjszakai videóbeszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök most azt mondta, a katonai parancsnokság ülésén olyan forgatókönyveket vitattak meg, amik a háborús körülmények között konkrét eredményeket hozhatnak 2024-re. Zelenszkij aznap beszélt erről, amikor Vlagyimir Putyin elrendelte az orosz fegyveres erők létszámának jelentős növelését.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben a krími platform nemzetközi csúcstalálkozón 2023. augusztus 23-án.
photo_camera Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben, a krími platform nemzetközi csúcstalálkozón, 2023. augusztus 23-án Fotó: Oleg Petraszjuk/AFP

„Ez különösen a mozgósítás kérdését érinti. Ukrajnában mindenki megérti, hogy ezen a területen változásokra van szükség – mondta. – Ez nem egyszerűen a számok kérdése, hogy kiket lehet mozgósítani. Ez az időkeret kérdése azok számára, aki most a hadseregben vannak, a leszerelők kérdése, és azoké, akik most csatlakoznak a hadsereghez.”

A viták a mozgósítás mértékére összpontosítanak, a parancsnokok fiatalabb és képzettebb újoncokat akarnak bevonni. Szerhij Lescsenko elnöki tanácsadó a héten az országos televízióban a csapatok rotációját sürgette, és elmondta, számos dandárban már az 50-es éveikben járó katonák vannak többségben. Zelenszkij is többször beszélt már a toborzóirodákkal kapcsolatos korrupt gyakorlatokról, például a hamis orvosi igazolások kiállításáról. (Guardian)

Kiemelt videóink