170 ezer fővel megemelte az orosz hadsereg létszámát Putyin

külföld
2023 december 02., 06:51

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki rendeletével közel 170 ezer fővel megemelte a hadsereg létszámát, ezzel az orosz katonai állomány teljes létszáma mintegy 2,2 millióra emelkedik, ebből 1,32 millió katona, írja a Guardian.

photo_camera Fotó: KREMLIN PRESS OFFICE/HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Ez a hadsereg második ilyen jellegű bővítése 2018 óta, 2022 augusztusában 137 ezerrel emeltek a létszámon. A védelmi minisztérium szerint a döntés nem jelenti a sorkatonaság jelentős kiterjesztését, közleményében azt írta, hogy a növelés fokozatosan, több önkéntes toborzásával történne. Az emelést a minisztérium az ukrajnai háborúval és a NATO agresszív tevékenységével indokolta.

Tavaly decemberben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kijelentette, hogy az országnak 1,5 millió fős haderőre van szüksége „az Oroszország biztonságát garantáló feladatok ellátásához”. Azt akkor nem közölte, hogy a hadsereg mikor éri el ezt a létszámot.

Az orosz hatóságok az elmúlt időszakban elég nagy erőfeszítéseket tettek a hadsereg fellendítése érdekében, Putyin februárban például elrendelte 300 ezer tartalékos mozgósítását. Bár az elnök azt mondta, hogy nincs szükség további tartalékosok bevonására, mozgósítási rendelete határozatlan időre szól, lehetővé téve a hadsereg számára, hogy szükség esetén további tartalékosokat hívjon be. A rendelet megtiltotta azt is, hogy az önkéntes katonák felmondják szerződésüket.

Oroszországban hónapok óta folyik a kampány, amivel több férfit csábítanának a hadseregbe: kiemelkedő fizetést ígérnek, a sorozási irodák pedig egyetemekkel és szociális intézményekkel együttműködve próbálják magukhoz csábítani a diákokat és a munkanélkülieket. Egyes médiajelentések és jogvédő csoportok szerint az orosz hatóságok még amnesztiát is kínálnak a foglyoknak a katonai szolgálatért cserébe.