Egy drónfelvétel szerint az oroszok agyonlőttek két magát megadó ukrán katonát

háború
2023 december 03., 15:09

Fegyvertelen ukrán katonák kivégzéséről közölt videót egy ukrán OSINT projekt. A nyílt forrású hírszerzésről (OSINT), amely a háború kitörése óta fontos információforrást jelent a külvilág számára, tavaly írtunk. A videó hitelességét az ukrán hatóságok még ellenőrzik, írja a meduza.io.

photo_camera Illusztráció. A képen speciálisan kiképzett ukrán katonák hatástalanítják a robbanószereket az oroszoktól visszafoglalt területeken Fotó: OZGE ELIF KIZIL/Anadolu via AFP

A szombaton publikált videót állítólag egy drón készítette Kelet-Ukrajnában, Avgyijivka közelében. A felvételen legalább hat, állítólag orosz katona látható, amint gépfegyverrel áll egy óvóhely közelében, ahonnan két ukrán katona bújik elő. Mindketten jelzik, hogy fegyvertelenek, egyikük keze a feje fölött. Miután mindketten lefeküdnek a földre, az orosz egyenruhás katonák tüzet nyitnak rájuk.

A videó publikálása után a donyecki ügyészség vizsgálatot indított, mivel az orosz katonák tettükkel megsértették a háborús törvényeket és szokásokat. A bizonyítékokat át fogják adni a háborús bűnökkel foglalkozó nemzetközi intézményeknek.

Állóháborúra kell készülni

Vlagyimir Putyin pénteken közel 170 ezer fővel emelte a hadsereg létszámát, amivel a teljes állomány mintegy 2,2 millióra emelkedik. Ahogy Valerij Zaluzsnij ukrán tábornok a háború állapotáról szóló írásaiban is írta: állóháborúra és felőrlő hadviselésre kell készülni a közeljövőben - miután az ukrán ellentámadás nem járt sikerrel.

Az ukrán hadsereg erősen rászorulna a toborzás és a kiképzés javítására - miközben Oroszország is korlátozott a kiképzési kapacitások terén. Az ukránok részéről a kiképzésre alkalmas katonákra sok esetben a fronton van szükség, ráadásul az oroszok képesek támadni a kiképzési központokat is. Hogy mi mindenre van még szüksége, és hogy miért nem sikerült az ellentámadás, arról Rácz András írt bővebben.