Harminc cég, köztük adószakértők és előadóművészek is jelentkeztek egy kerékpárút építésére. Vajon miért?

belföld
2023 december 04., 18:48

Több mint harminc ajánlattevő jelentkezett be a zsadányi kerékpárút befejezésére, többek között olyan vállalkozók, akiknek valószínűleg a világon semmi közük nincs a kerékpárút-építéshez. Az Átlátszó.hu cikkében azt írja, vélhetően csak a kis- és középvállalkozásoknak járó uniós támogatást szerették volna lehívni. Ha ezt szerették volna, hát megkapták: 29 pályázó jutott hozzá az igényelt 600 ezer forinthoz.

photo_camera Hadházy Ákos már 2021-ben észrevette, hogy valami nem okés a zsadányi bicikliúttal. Forrás: Hadházy Ákos/Facebook

Így bár csak egy vállalat nyerte meg a felújítást, az építkezés pedig csak 15 millióba került, az EU-nak végül 32 millió forintjába került a dolog, miután a vesztes pályázók összesen 17,4 millió forintot kaptak. Mindez ráadásul azoknak az antikorrupciós reformoknak köszönhető, amelyeket a kormány vállalt a visszatartott uniós pénzek megszerzéséért.

A kkv-nak szóló programmal a kormány egy olyan támogatási rendszert akart létrehozni, amely segíti a kisebb vállalkozásokat abban, hogy több tenderen induljanak, ezzel élénkítve a méltán híres magyar „versenyt”. Ugyanis azt még a kormány is bevallotta, hogy sok volt az egyajánlatos közbeszerzések száma.

A program részeként azok a kkv-k jogosultak az átalány alapú, 600 ezer forintos támogatásra, amelyek a támogatási kérelemben szereplő közbeszerzési ajánlat benyújtása előtt már egy éve léteztek, és az adott ajánlattétel benyújtását megelőző tizenkét hónapban nem vettek részt másik magyar közbeszerzési eljárásban. A pénzt bárki megkapja, aki jól pályázott és nem nyilvánítják érvénytelennek az ajánlatát. Ez leginkább a közbeszerzés kiíróján múlik – jelen esetben a zsadányi önkormányzat nevében eljáró All-Ready Kft.-n múlt.

A harminc vállalkozó közül az Átlátszó talált valóban építőipari vállalkozásokat is, de volt mellettük előadó-művészettel, informatikával, videók gyártásával, állattenyésztéssel és adószakértői tevékenységgel foglalkozó vállalkozás is.

A történtek a lap szerint felvetik a csalás gyanúját, mivel a látszólag hatalmas verseny teljesen életszerűtlen. A lap kereste a pályázatot kiíró All-Ready Kft.-t, valamint azokat a vállalkozásokat, amelyekről nehéz lenne elképzelni, hogy kerékpárutat építenének, de senki nem válaszolt.