Moszkva mellett öltek meg egy oroszbarát ukrán politikust

háború
2023 december 06., 17:26

Holtan találták Ilja Kiva volt ukrán parlamenti képviselőt. A politikus holttestét egy Moszkvától 50 kilométerre nyugatra található faluban, Szuponyovóban találták meg. Kiva vérbe fagyott holttestét lakhelye, a Velich Country Club hotel egyik alkalmazottja fedezte fel a szálloda melletti parkban. A férfi lőtt sebet kapott, az előzetes információk szerint pisztollyal ölték meg.

Az ukrán média azt állítja, Kivát az Ukrán Biztonsági Szolgálat ölte meg egy különleges akció keretében. Andrij Juszov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának képviselője megerősítette, hogy Kivát megölték, és arról beszélt, hogy hasonló sors vár a többi árulóra is.

Az orosz hatóságok büntetőeljárást indítottak.

Ilja Kiva
photo_camera Ilja Kiva Fotó: STR/NurPhoto via AFP

Ilja Kiva még Ukrajnában, a háború előtt az „Ellenzéki Platform – Az Életért” oroszbarát párt parlamenti képviselője volt, annak ellenére, hogy korábban a nacionalista Jobb Szektor soraiban is megfordult. Ehhez képest az orosz invázió előtt is szorgalmazta Oroszország és Ukrajna egyesülését, valamint támogatta Vlagyimir Putyint.

Az ukrán hatóságok 2022 márciusában hazaárulással gyanúsították meg, és nemzetközi körözést kezdeményeztek ellene, ám Kiva ekkor már Oroszországban volt.

(via Meduza)