Nagy Márton sokasodó gazdasági menekültekre számít – Németországból

PÉNZ
2023 december 07., 16:45

Hosszú és szigorú írásban elemezte a költségvetés romos állapotát Nagy Márton a Magyar Nemzet csütörtöki számában. A gazdaságfejlesztési miniszter, rendhagyó módon, nem saját kormánya, hanem Németország költségvetési politikájával foglalkozott hosszabban, és nagyon lesújtó végeredményre jutott.

Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter 2023 november 10-én Budapesten
photo_camera Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter 2023. november 10-én Budapesten Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Nagy szerint annyira nagy a baj a német fiskális politikában, hogy növekvő számú politikai menekültre kell számítani Magyarországon, mi ugyanis „stabil, kiszámítható és biztonságos környezetben érjük majd el 2024-ben Európa egyik legnagyobb gazdasági növekedését, míg Németországra sajnos stagnálás várhat.”

A cikk fő állítása az, hogy mivel Németországot egy hárompárti koalíció irányítja, szükségszerűen széthúznak a gazdaságpolitikai elképzelések.

A miniszter szerint Németországnak „árnyékköltségvetése” van, a koalíció ugyanis különleges alapokban száműzte az állami vagyon egy jelentős részét, hogy ezzel tartsa fenn a költségvetési egyensúly látszatát – mostanáig, az alkotmánybíróság ugyanis kimondta, hogy nem lehet a kiadásokat adósságra építve, költségvetésen kívülről finanszírozni.

Eközben Magyarországon a kormánypártnak akkora hatalma van, hogy az alkotmánybíróság sem tudná megakadályozni azt, hogy a Fidesz a közvagyon kiszervezésével párhuzamos államot épít:

link Forrás

A német költségvetési politika, folytatja Nagy, az összeomlás szélére sodródott ezzel a döntéssel, amit csak tetéznek az elhibázott energiapolitikai lépések is, mindenekelőtt a nukleáris energia fokozatos kivezetése, és az erőltetett zöld átmenet, és a teljes energiafüggetlenség politikája is.

Nagy úgy sorolja a válsággócokat, mintha nem a magyar költségvetésen tátongana ezermilliárdos nagyságrendű lyukacska.

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint mindebből borítékolható a politikai krízis, és a kérdés csak az, hogy Olaf Scholz és kabinetje meddig ragaszkodik a hatalmához.

„Sokan nem értettek egyet, amikor Németországot Európa beteg emberének neveztem előző írásomban. Bárcsak ne lett volna igazam, de a korábban megfogalmazottakat az élet még valószínűbbé tette: Magyarország további nyugati politikai és gazdasági menekültekre számíthat, mert stabil, kiszámítható és biztonságos környezetben érjük majd el 2024-ben Európa egyik legnagyobb gazdasági növekedését, míg Németországra sajnos stagnálás várhat.”

Nagy szerint a magyaroknak azért van igazuk, mert a zöld átállásra nem ideológiai kérdésként tekintenek: nem zöldségeket kell beszélni, hanem termelni és tárolni kell a zöld energiát, és akkor megnyerheti a jövőt. Az utolsó mondata az, hogy „olyan év volt az idei, hogy még a takarékos németek pénze is ennyire elfogyott” – sajnos Nagy nem tette hozzá, hogy Magyarországon mennyire nem ez a helyzet.